Ferge Zsuzsa (Ferge Zsuzsa)
Belföld

„28 ezer forintot nem lehet 30 napra beosztani”

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 04. 20. 08:51

Orbán rendszere rosszabb a Horthy-korszaknál - mondja Ferge Zsuzsa.

A szociológus a HVG-ben árnyalja a kormány sikerpropagandáját szegénység, foglalkoztatottság ügyében. Azt mondja, a mélyszegénységben élők száma papíron azért csökkent, mert van egy ismeretlen létszámú csoport, amely meg sem jelenik a statisztikákban. Róluk már lemondott a kormány.

Ferge Zsuzsa szerint a legszegényebbek még szegényebbek lettek, hiszen a támogatás – ami általában egyetlen jövedelemforrásuk – 2008 óta nem emelkedett, míg az árak jó 20 százalékkal nőttek. A mélyszegénység ellen érdemben nem hat a közmunka, abból alig van értelmes, az sokkal inkább

arra szocializál, hogy a polgármester talpát kell nyalni, ha valaki munkát szeretne kapni, és még így sem biztos, hogy a jövő hónapban jut neki. Ez a hatalomtól kapott kegy marad az egyetlen lehetőség a megélhetésre a legszegényebbek számára, mert minden olyan jövedelemforrást megtiltanak nekik – a lomizást, a csigagyűjtést –, amivel úgy kereshetnének némi pénzt, hogy a szabadságukat és a méltóságukat sem veszítik el teljesen.

Lenne napszámos, segédmunkás is tisztességes bérért, csak nem szolgát kell keresni, hanem embert – javasolja Ferge Zsuzsa, aki szerint a szabadságért vívott küzdelemben azokra nem lehet számítani, akiknek a legnagyobb biztonságot a közmunka jelenti. Rajtuk is lehetne segíteni, ha a kormány nem a középosztályt támogatná mindenféle kedvezménnyel, hanem minden család kapna annyi pénzt, ami elfogadható életminőséget garantál. A téma szakértőjeként a Széchenyi-díjas akadémikus különösen nagy bajnak tartja a gyermekszegénységet, amire csak félmegoldás az ingyenes iskolai élelmezés.

„A gyermek akkor nem éhezik, ha a család nem éhezik. (…) 28 ezer forintot nem lehet 30 napra beosztani.”

A szociológus szerint a kormány a zsigeri gyűlöletre játszik, erősíti azt a menekültek, a szegények, a romák ellen. Magyarországon szinte nincs is lakástámogatás a nincsteleneknek, gond nélkül tesznek utcára embereket, ha elveszítik a lakásukat. Angliában szállóban helyezik el őket.

Ferge Zsuzsa szerint Magyarországon mára megszűntek a közügyek, azokból a politikai elit személyes gazdagodását szolgáló és a hatalom megtartását szolgáló magánügyek lettek,

ami példátlan, még a Horthy-korszakkal összehasonlítva is. Ma a gyermekeknek kicsit több mint a harmada születik nyomorba, és a jelenlegi iskolarendszerben arra vannak ítélve, hogy ne is emelkedjenek ki innét: a semmittevés, a bűnözés, az önpusztítás áll előttük, legfeljebb közmunkások lehetnek.

Akadémikusként nagyra becsüli a tanszabadság, a CEU mellett kiálló fiatalokat, civileket – amiért úgy megpróbálják – miközben maguk is tudják, reménytelen a küzdelem. Úgy látja ugyanis,

hogy ilyen romboló, minden autonómiát, minden értelmes gondolatot, tudást, művészetet – azaz a jövőt – elpusztító időszak, mint most, a nyílt diktatúrákat kivéve, nem volt Magyarországon.

Ferge Zsuzsa legújabb könyvében az elmúlt huszonöt év szociálpolitika-történetét írta meg, és azt elemezte, hogy az egyes magyar kormányok intézkedései mennyiben feleltek meg az Európában még mindig érvényes szociális modell értékrendjének. A kötet azt is vizsgálja, hogy 25 év mintegy 600 szociálpolitikai tárgyú törvénye miként írt át jogokat, méltóságot, szabadságot. A könyv egyik legérdekesebb megállapítása, hogy a rendszerváltás óta egyetlen magyar kormány szociálpolitikája sem fedte le a vezető párt vállalt ideológiáját. A mostani magát jobboldali keresztény-konzervatívnak tekintőre is egyre inkább illik az autokrata címke, a társadalmat átalakító programja pedig teljesen ellentmond az európai szociális modellnek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.