Nyíregyháza, 2012. március 24.
A tiszaberceli Ádám András és Rózsa Márta pihen egy kidobott kanapén, Nyíregyházán, a Május 1 téren, egy lomtalanításra kijelölt helyen.
MTI Fotó: Balázs Attila
Belföld

Jól hangzik a rendeléses lomtalanítás, csak éppen kivitelezhetetlen

Molnár Dávid
Molnár Dávid

újságíró. 2017. 04. 04. 16:43

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere nemrég nyílt levelet írt Csontos Istvánnak, a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának. Ebben áldatlan állapotokra hivatkozva azt kérte, hogy a III. kerületben ezentúl működjön úgy a lomtalanítás, hogy minden ház megrendeli magának a szolgáltatást. Erről kérdeztük az illetékes önkormányzatot és az FKF-et.
Korábban a témában:

A lomtalanítás időszakában sajnálatos módon kritikus közállapotok alakultak ki, a kirakott lomok környékén bűnözői csoportok terrorizálják a kerület lakóit, ami számomra elfogadhatatlan

– kezdte március végi nyílt levelét Bús, majd hozzátette, ő azt javasolja, hogy a lakosok és társasházak egyedi bejelentése alapján lehessen a lomot elszállíttatni.

Megkerestük Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatát, hogy részleteket tudjunk meg az elképzelésről. Egészen pontosan arra voltunk kíváncsiak, hogy

  • Bús szerint milyen az ideális lomtalanítási rendszer, és az hogyan működne,
  • nem félő-e, hogy az FKF autójának egymástól távol eső címekre kellene mennie, ami kezelhetetlen logisztikai problémát okozna, illetve
  • mivel a lomtalanítás híre futótűzként terjed, valószínűleg a Bús által említett bűnözői csoportok ugyanúgy ott lennének a helyszíneken.

Érdemi választ nem kaptunk,

csupán ötleteket arra, miként kellene a 24.hu-nak vagy az FKF-nek a legjobb praktikák alapján kialakítani egy mestertervet, amit aztán alkalmazhatna az önkormányzat.

FKF: A mostani sem jó, de még ez a legjobb

Felelt viszont az FKF, amelynek válaszából kiderül, hogy a problémákról tudnak a cégnél, éppen ezért a lomtalanítás előtt aktív kampányt folytattak annak érdekében, hogy a lakosság saját tevékenységével járuljon hozzá a tarthatatlan helyzetek megelőzéséhez.

Ehhez képest a megjelölt időponthoz képest már napokkal korábban mindenki kipakolja a lomokat, amiknek egyébként 40 százaléka nem is nagydarabos hulladék, hanem olyan, amit egy sima szemétszállító napon is elvinnének.

Arról nem is beszélve, hogy a figyelmeztetés ellenére sokan veszélyes és elektronikai hulladékokat is kitesznek az utcára. Ettől függetlenül egyébként az FKF ezeket is elszállítja.

Budapest, 2016. február 28.
A Fõvárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) munkatársai szemétszállító jármûbe - kukásautóba - rakják, majd elszállítják a fõváros XII. kerületének egyik mellékutcájából a lakosság által elõzõ nap a járdára kitett, majd guberálók által idõközben jócskán széttúrt lomot.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Fotó: MTI/Jászai Csaba

A Bús Balázs által írt levéllel kapcsolatban elmondták, hogy a III. kerületben próbajelleggel konténeres lomtalanítás is volt az önkormányzat kezdeményezésére, amibe vállalkozót vontak be. Az akcióból azt a tapasztalatot szűrték le, hogy a lakosság nem hajlandó jelentősebb távolságot megtenni a koncentrált gyűjtés érdekében, így nem a kijelölt konténerekben helyezték el a lomot. A guberálók pedig a konténerből is kiszedtek a lomot, a felesleges tárgyakat pedig szétdobálták.

Kiderült az is, hogy akadt olyan önkormányzat, ami egy hasonló, konténeres megoldásért még pénzt is kért volna.

A Bús által is említett házhoz menő lomtalanítás több száz millió forintos többletköltséget generálna, tekintettel arra, hogy a mostani megoldáshoz képest jelentős költséghatékonyság-romlás következik be, amit plusz szállítási kapacitás kiépítésével lehet csak ellensúlyozni.

Csakhogy ezzel szemben ott áll a rezsicsökkentés miatt befagyasztott bevétel.

„De hiszen máshol működik!”

Igaz, hogy Magyarországon is vannak olyan városok, ahol a házhoz menő rendszer működik, de ennek is vannak korlátai – főleg a nagyvárosok sűrű beépítésű belvárosi részei, ahol a parkolási nehézségek miatt a rakodás idejére is szinte lehetetlen megállni a forgalom zavarása nélkül.

Tegyük fel, mondjuk, hogy a VI. kerületi Ó utcában minden ingatlan más napra kéri a lomtalanítást. Ez azt jelenti, hogy a parkolási nehézség miatt ahány ingatlan, várhatóan annyi napon tartjuk fel a forgalmat valamennyi időre, míg a jelenlegi rendszerben ez egyetlen napra koncentrálódik. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy egy 40-80 lakásos társasházban szintén nem vállalják a lakók, hogy egy adott időpontban hozzák le a lomjaikat, akár a szabadságuk terhére

– írta a cég.

A III. kerületben tapasztalható állapotok miatt több alkalommal egyeztettünk az alpolgármester úrral, és néhány órán belül megszüntettük az illegális lerakást

– tették hozzá.

Az FKF szerint egyébként a legköltséghatékonyabb megoldás a jelenlegi rendszer fenntartása, de erősíteni kell a hatósági támogatást és fellépést – ezzel pedig pont nem a szervezet, hanem a kerületi önkormányzatok rendelkeznek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Harry Potter author J.K Rowling attends the world premiere of Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 in central London on July 7, 2011.  Thousands of Harry Potter fanatics screamed for the stars of the epic movie series as they hit the London red carpet for the final film's world premiere.
AFP PHOTO / CARL COURT / AFP PHOTO / CARL COURT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.