Belföld

ORFK: a közteresek kamerái alapján nem bírságolhatják az autósokat

A rendőrség pontot tett a vita végére, a közterület-felügyelők legfeljebb feljelentést tehetnek a saját felvételeik alapján.

A közterület-felügyelet kamerái nem felelnek meg a jogszabályi követelményeknek, ezért azok felvételei alapján nem lehet bírságot kiszabni a járművek üzembentartóira – közölte az Indexszel az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az elmúlt napokban Tarlós István főpolgármester is problémásnak és szabálytalannak nevezte, hogy térfigyelő kamerák felvételei alapján büntetik a kerületi közterület-felügyelők a szabálytalanságot elkövető autósokat.

Az ORFK szerint azonban a felvételeket legfeljebb arra használhatja a közterület-felügyelet, hogy azok alapján feljelentést tegyen a rendőrségen. Ekkor a rendőröknek kötelességük lefolytatni a nyomozást, és ha a járművezető személye ismertté válik, akkor őt meg lehet bírságolni, de ha nem, akkor nem lehet az objektív felelősség elve alapján az üzemben tartót büntetni.

A közteresek kameráival szemben az autópályákon és főutakon felszerelt rendőrségi VÉDA-rendszer megfelel a törvénynek, ennek felvételei alapján büntethetik a járművek üzemben tartóit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik