Belföld

A bírságoló közteresek vezetője szerint Tarlós butaságot beszél

Több ponton vitatja a főpolgármester állításait az autósokat személyenként akár tucatnyi 50 ezres bírsággal büntető közteresek főnöke. Tarlós szerint ne fizessenek, az ügyvéd szerint ez butaság, írja a vezess.hu.

Jelenleg aki azt állítja, hogy jogtalanul büntetünk meg autósokat a kötelező haladási irány megszegése miatt, az jogilag ezt még semmivel sem támasztotta alá. Én azt tudom, hogy miért jogszerű az eljárás

– válaszolta a Vezess kérdésére Böjtös Zoltán, az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet igazgatója.

Bécsi út

Az eredeti tervek szerint kitiltották volna az autós forgalmat a Bécsi út Új udvar előtti szakaszáról, és csak a villamosok, illetve az odaterelt BKV-buszok használhatták volna a szűk kereszteződést, annak érdekében, hogy csökkentsék a torlódásokat. Ezt azonban a 24.hu információi szerint Tarlós István főpolgármester éppen az autósok érdekeire hivatkozva nem fogadta el.

Ezt követően a Bécsi úton a fonódó villamosok indulása után is maradtak az autók. Az egyetlen megszorítás az volt, hogy megtiltották számukra, hogy jobbra kanyarodjanak a Szépvölgyi útra, mert ez a zebra nagy gyalogos forgalma miatt nagyon lecsökkentette az útszakasz átengedőképességét, rendszeresek lettek a dugók, álltak a villamosok. Tarlós István főpolgármester pénteken váratlanul éppen az itt – térfigyelő kamerák felvételei alapján – kiszabott büntetésekre célozva borult ki.

A főpolgármester szerint divat lett alamuszi módon elhelyezni KRESZ-táblákat, majd a környékükre ráirányítani egy kamerát, hogy valakik, miután ártatlanul, véletlenül a megszokott útvonalon haladnak, kapjanak egy 50 ezres büntetést. Tarlós azt állította, a szabálytalanságok nagy része megszokásból történik, és ilyen hibáért aránytalan 50 ezer forintot kiszabni, miközben a közteresek ki sem mennek a helyszínre, hanem a monitorok előtt szalámis zsemlét majszolva döntenek az ügyekben. A főpolgármester arra kérte a megbírságolt autósokat, hogy ne fizessék be a büntetést.

Böjtös Zoltán szerint jogszerű a csak kamerákat használó bírságolásuk, aki mást mond, az még nem látta a jogszabályi hátterét. Az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet által postázott 50 ezres csekkekkel együtt küldött levélben (lásd  a másolatát alább) a KRESZ 13. § (1) bekezdésének a, pontjára hivatkoznak, ez a kötelező haladási irányról szól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik