Belföld

50 ezres büntetés: Tarlós maga fúrta meg az alternatív tervet

A rendőrségnek kell majd döntenie a büntetések befizetését megtagadó autósok ügyében. Tarlós István nem egyeztetett az érintett kerületekkel, mielőtt nekiment a térfigyelő kamerás felvételek alapján kiszabott 50 ezer forintos bírságoknak.

Az eredeti tervek szerint kitiltották volna az autós forgalmat a Bécsi út Új udvar előtti szakaszáról, és csak a villamosok, illetve az odaterelt BKV-buszok használhatták volna a szűk kereszteződést, annak érdekében, hogy csökkentsék a torlódásokat. Ezt azonban a 24.hu információi szerint Tarlós István főpolgármester éppen az autósok érdekeire hivatkozva nem fogadta el.

Ezt követően a Bécsi úton a fonódó villamosok indulása után is maradtak az autók. Az egyetlen megszorítás az volt, hogy megtiltották számukra, hogy jobbra kanyarodjanak a Szépvölgyi útra, mert ez a zebra nagy gyalogos forgalma miatt nagyon lecsökkentette az útszakasz átengedőképességét, rendszeresek lettek a dugók, álltak a villamosok.

Tarlós István főpolgármester pénteken váratlanul éppen az itt – térfigyelő kamerák felvételei alapján – kiszabott büntetésekre célozva borult ki.

A főpolgármester szerint

divat lett alamuszi módon elhelyezni KRESZ-táblákat, majd a környékükre ráirányítani egy kamerát, hogy valakik, miután ártatlanul, véletlenül a megszokott útvonalon haladnak, kapjanak egy 50 ezres büntetést.

Tarlós azt állította, a szabálytalanságok nagy része megszokásból történik, és ilyen hibáért aránytalan 50 ezer forintot kiszabni, miközben a közteresek ki sem mennek a helyszínre, hanem a monitorok előtt szalámis zsemlét majszolva döntenek az ügyekben. A főpolgármester arra kérte a megbírságolt autósokat, hogy ne fizessék be a büntetést.

A budai kereszteződésben hónapokon keresztül nem büntettek. A tiltó táblák kihelyezése után azonban nem csökkent számottevően a szabálytalankodók száma, ezért

lényegében a BKK kérésére vezették be a kamerás felvételek alapján a bírságolást.

A bírságok mértéke egyébként szintén nem a kerületek és nem is főváros hatásköre. Ezt kormányrendelet írja elő, és ez a minimálisan kiszabható összeg.

A főpolgármester, információink szerint előre nem egyeztetett a kérdésben a térfigyelő kamerás kerületekkel. Így egyelőre nem világos, hogy mit kezdhetnek az önkormányzatok Tarlós polgári engedetlenségi felhívására hallgató, fizetésmegtagadó autósokkal. A jelenlegi helyzet szerint a bírságok be nem fizetése után a közterületesek átadják az ügyet a rendőrségnek.

Több fővárosi politikus azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy Tarlós István szokatlan kirohanása nem csak a közterületesek kamerás büntetéseit veszélyeztetik. Ugyanezen az elven működnek a traffipaxok vagy más térfigyelő kamerák is. A rendőrök és közteresek személyes jelenlét nélkül is bírságolhatnak a sebességtúllépésekért vagy a tiltott szemétlerakásért. Tarlós érvelésére hivatkozva ezeket is meg lehet támadni, annak viszont súlyos következményei lennének – állítják a politikusok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik