Diósgyõr, 1968. június 28.
Egy asszony a Lenin Kohászati Mûvek diósgyõri számítástechnikai központjában betáplálja a mágnesszalagot abba az új adatfeldolgozó berendezésbe, amelyet közel 20 millió forintért vásároltak. A Bull-Gamma 115 típusú elektronikus adatfeldolgozó gazdasági számításokon kívül a miskolci gyáróriás 18,5 ezer dolgozójának adatait dolgozza föl, és az adminisztrációs munkák lebonyolítására is alkalmas.
MTI Fotó: Kunkovács László
Belföld

Bebetonozták, kiszedték, felgyújtották a rejtélyes mágnesszalagokat

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2017. 03. 20. 17:18

Fura módon akartak valakik megszabadulni egy jó adag mágnesszalagtól Vác mellett.
Korábban a témában:

Félig elégett mágnesszalagokat találtak Vác környékén – értesült az Átlátszó egy helybelitől. Azt nem tudják megmondani, vajon mit tárolhattak a szalagokon. A szemtanú azt észlelte, hogy a szokásosnál a nagyobb az autóforgalom a környékükön, aztán meglátták, hogy valamit el akartak égetni, de az eső miatt nem sikerült a terv.

Az is látszott a szalagokon, hogy valahova be voltak betonozva, némelyiken rajta maradtak a betondarabok is, ahogy kiszedték őket (KÉPEK ITT). Ahogy a névtelenséget kérő tanú mondta:

Úgy-ahogy kibontották a mágnesszalagokat, kihozták a határba, gúlába rakták mindet, majd meggyújtották az egészet. Csak az esővel nem számoltak.

A lap azt írja, munkatársaikkal le volt beszélve, hogy kimennek a helyszínre, de ezt a nyilatkozó végül lefújta. Kiderült, hogy az ingatlan tulajdonosa felvette a kapcsolatot egy ellenzéki párttal, amelyik azt javasolta, várjanak még a médiával. Így csak fotókat kapott sztori mellé az Átlátszó.

Az informátor szerint biztonságba helyezték a szalagokat, várják, hogy kiderüljön valami arról, mit tartalmaznak. Mindenesetre az állambiztonsági adatokat a szocializmus idején előszeretettel rögzítették mágnesszalagokra, így akár még ilyenek is lehetnek a most lelt szalagokon.

(Képünk illusztráció; Egy asszony a Lenin Kohászati Művek diósgyőri számítástechnikai központjában betáplálja a mágnesszalagot abba az új adatfeldolgozó berendezésbe, amelyet közel 20 millió forintért vásároltak. A Bull-Gamma 115 típusú elektronikus adatfeldolgozó gazdasági számításokon kívül a miskolci gyáróriás 18,5 ezer dolgozójának adatait dolgozza föl, és az adminisztrációs munkák lebonyolítására is alkalmas. MTI Fotó: Kunkovács László)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.