Belföld

Kommunisták megrongálták az ’56-os emlékművet Madridban

Megrongálták az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek köztéri emlékművét a spanyol fővárosban, tájékoztatta a madridi magyar nagykövet az MTI-t.

Győri Enikő közleményében mélységes megdöbbenését fejezte ki, hogy a március 15-i magyar nemzeti ünnepre virradóra, “politikai indíttatásból meggyalázták” a szobrot, amelyet öt hónappal ezelőtt, a szabadságharc 60. évfordulója alkalmából avattak fel Manuela Carmena madridi polgármesterrel közösen.

A szabadságért folytatott forradalom ügyének tisztasága Magyarországon konszenzust élvez, és Madrid város önkormányzata is hasonló szellemben fogadott el egyhangúlag, egy évvel ezelőtt határozatot az emlékmű felállításáról, fogalmazott a nagykövet.

Mint írta, a nagykövetség határozottan elítéli a “történelmi tények meghamisításából fakadó, politikai köntösbe bújtatott vandalizmust”. Az elkövetők ráadásul az interneten propagálják “a forradalom elesett hőseinek emlékét gyalázó cselekedetüket.”

A nagykövetség feljelentést tesz az emlékmű megrongálása miatt, és igyekszik mielőtt eltüntetni annak nyomait.

A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is elítélte a szobor megrongálását.

A Yesca Libre Catilla nevű szélsőbaloldali, neokommunista szervezet több internetes közösségi oldalon is közzétette, hogy tagjai rongálták meg az emlékművet, és képeket tett közzé arról, hogy az emléktáblát és a szobrot több helyen vörös festékkel kenték össze. A talapzatra azt írták: “Elég a főváros hazugságaiból!”.

A csoport szerint tévesen nevezik forradalomnak az 1956-os magyarországi eseményeket, és úgy véli, hogy ez a “győztesek narratívája”, amely szerint a szocializmus büntetés, a demokrácia megváltás volt Kelet-Európa számára.

Nem akarunk neoliberális propagandát az utcáinkon!, áll a szervezet bejegyzésében, amely bírálja a spanyol főváros baloldali vezetését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik