Belföld

Kommunisták megrongálták az ’56-os emlékművet Madridban

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2017. 03. 16. 09:00

Megrongálták az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek köztéri emlékművét a spanyol fővárosban, tájékoztatta a madridi magyar nagykövet az MTI-t.

Győri Enikő közleményében mélységes megdöbbenését fejezte ki, hogy a március 15-i magyar nemzeti ünnepre virradóra, “politikai indíttatásból meggyalázták” a szobrot, amelyet öt hónappal ezelőtt, a szabadságharc 60. évfordulója alkalmából avattak fel Manuela Carmena madridi polgármesterrel közösen.

A szabadságért folytatott forradalom ügyének tisztasága Magyarországon konszenzust élvez, és Madrid város önkormányzata is hasonló szellemben fogadott el egyhangúlag, egy évvel ezelőtt határozatot az emlékmű felállításáról, fogalmazott a nagykövet.

Mint írta, a nagykövetség határozottan elítéli a “történelmi tények meghamisításából fakadó, politikai köntösbe bújtatott vandalizmust”. Az elkövetők ráadásul az interneten propagálják “a forradalom elesett hőseinek emlékét gyalázó cselekedetüket.”

A nagykövetség feljelentést tesz az emlékmű megrongálása miatt, és igyekszik mielőtt eltüntetni annak nyomait.

A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is elítélte a szobor megrongálását.

A Yesca Libre Catilla nevű szélsőbaloldali, neokommunista szervezet több internetes közösségi oldalon is közzétette, hogy tagjai rongálták meg az emlékművet, és képeket tett közzé arról, hogy az emléktáblát és a szobrot több helyen vörös festékkel kenték össze. A talapzatra azt írták: “Elég a főváros hazugságaiból!”.

A csoport szerint tévesen nevezik forradalomnak az 1956-os magyarországi eseményeket, és úgy véli, hogy ez a “győztesek narratívája”, amely szerint a szocializmus büntetés, a demokrácia megváltás volt Kelet-Európa számára.

Nem akarunk neoliberális propagandát az utcáinkon!, áll a szervezet bejegyzésében, amely bírálja a spanyol főváros baloldali vezetését is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.