Belföld

Börtönbe! Takarodj, diktátor! – így üzentek Orbánnak az ünnepen

Pető Péter
Pető Péter

felszerk. 2017. 03. 15. 13:20

Korábban a témában:

Sziszegve sem szolgálok aljas, nyomorító hatalmakat – ezt a feliratot olvashatták a Szent Rókus kápolna falán azok, akik vidékről, szervezetten érkeztek a hivatalos március 15-i ünnepségre.

A Rákóczi úton a buszsávot jelölték ki a járművek fogadására. Ezek között nem csupán a zirci önkormányzat kisbuszát és a Darányi Ignác-tervből vásárolt darabot fedezhettük fel, hanem természetesen a Puskás Akadémia buszát is. Sőt a sportrészleg olyan erős volt, hogy a felcsúti jármű mögött a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia (DKKA) Hajrá, kohász! feliratú gépe parkolt.

Nem csupán a miniszterelnök megszokott retorikai bravúrjára kíváncsiak, de az ellentüntetők között is nagy volt a készülődés. Az október 23-a után újra fütyülésre készülő Együtt a Múzeum körút és a Rákóczi út sarkán verte fel bázisát. Juhász Péter vezetésével ott gyülekeztek a demonstrálók, akik alkalmi szópárbajokat vívtak az Orbánhoz sietőkkel. Volt anyázás, tetoválásanalízis, sorosozás egyaránt, érdeklődtek a kormánypártiaknál a birtokolt trafikok számáról, illetve invitálták egymást Fradi-meccsre, hogy aztán egy kisfiú kérdése vidámmá varázsolja a vitafinist:

Ez így kezdődik?

Hát így.

24.hu / Neményi Márton

Aztán el is indult a demonstrálók sora a Nemzeti Múzeum felé, noha nem sok remény mutatkozott arra, hogy az ellenállók be is jutnak az eseményre. Elkordonozták a teret, a Fidesz-kedvenc biztonsági szolgálat emberei, a Valton emberei motoztak a bejáratnál.

Meg is akadt Józsi bácsi, az ellenzéki tüntetések emblematikus alakja, akinek azt javasolták, a sípjával maradjon kívül, ő azonban elszántnak mutatkozott, mondta, hogy a véleménynyilvánítási szabadságával él majd, ám végül visszavonult, mert végre valaki szépen szólt hozzá.

Arra számítottunk, hogy a többség így jár majd, azaz hiába a rejtegetésre ideális minimálsípok, az őrök éberek lesznek, s nem törődve joggal, szabadsággal, kívül tartják majd a tüntetőket, ám minden máshogy lett: a tiltakozók sorra jutottak túl a Valton-sorfalon, és Juhász vezetésével haladtak a Nemzeti Múzeum felé.

Ahol aztán pattanásig feszült hangulatban múlt az idő. Pillanatonként ugrottak egymásnak a felek, volt, aki lökött, más üvöltött, volt, aki a Biblia magasba emelésével akart némaságot elérni, más inkább zászlóval vadászott a tüntetőkre, volt, aki liberálbolsevikozott, volt, aki tényleg vitázni akart. Mind közül az utóbbi távozott a legkevesebb sikerélménnyel.

24.hu / Neményi Márton

A fütyülés irdatlan erejű volt, Tarlós Istvánt sem nagyon lehetett már hallani, ám amikor Orbán Viktor a mikrofonhoz lépett, egyértelművé vált: a tudósítás legalábbis hiányos lesz, minthogy a kormányfő beszédéből egyetlen, de tényleg egyetlen szót sem lehetett hallani. 

Annál többet a rigmusokból: Orbán Viktort kevéssé cizellált formában kérték távozásra (takarodj!), majd szabadságvesztést helyeztek kilátásba (börtönbe!), hogy végül politikusi karakterét rajzolják meg (diktátor!). Akkor az események már bizonyos értelemben követhetetlenek voltak: random pontokon alakultak ki nézeteltérések, hol itt takartak le kézzel kamerát, hol amott feszültek egymásnak a vitázó felek, közben mindenféle rigmus zúgott, ki ennek, ki annak címezte hazaárulózását.

Így ment ez egészen addig, mígnem Orbán Viktor befejezte beszédét, s a műsorvezető közölte: az ünnepség véget ért. Megkérdeztük Sándor Máriát, a feketepólós ápolót, hogyan érezte magát, azt mondta, a tüntetők tiszteletben tartották az ünnep méltóságát, csak a beszéd alatt fütyültek, de ezt mindenképp meg kellett tenniük, mert csak így hallhatták hangjukat.

A tömeg hazaindult. A valtonosok még figyeltek, minden rendben van-e, vigyáztak a szabadság ünnepére.

Már csak az a kisgyerek hiányzott, hogy megkérdezze:

Ennek így van vége?

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.