Belföld

Néhányan már abbahagyták, de 94 menedékkérő még éhségsztrájkol Békéscsabán

Éhségsztrájkot kezdett a Békéscsabai Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban tartózkodók nagy része hétfőn délelőtt. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal sajtóosztálya a beol.hu-val azt közölte, hogy ugyan néhányan még abbahagyták a tiltakozás ezen formáját, az ott tartózkodó 102 emberből 94 nem vett magához ételt.

A lap szerint a résztvevők többségének dublini eljárása van folyamatban, mert jogszerűtlenül hagyta el azt az uniós országot, ahol korábban benyújtotta menedékjogi kérelmét. A sztrájkolókat és a többi Békéscsabán fogva tartott embert eddig is tájékoztatták a magyarországi jogszabályokról, amit az éhségsztrájkra való tekintettel most megismételtek – közölte a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a mendékkérők pontokba szedték megállapításaikat. Eszerint testi és lelki betegségektől szenvednek, többen az öngyilkosság elkövetését fontolgatják. Éhségsztrájkjukkal el akarják érni, hogy a külföldi sajtó is írjon róluk, és kiszabadulhassanak. Szavaik szerint több keresztény is szenved a táborban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik