Belföld

Székely vértanúk: újra fegyvert fogtak a szabadságért

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2017. 03. 10. 14:00

Korábban a témában:

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után a bosszú és a megfélemlítés szándéka százak életét követelte közvetlenül, és számolatlanul születtek ítéletek a hosszabb-rövidebb várfogságról. A szörnyű körülmények miatt néhány év ezekből már szinte halálos ítéletnek számított, a dohos pincékből beteg, emberi roncsok szabadultak.

Hosszabb távon a császári kormányzat a legkeményebb elnyomással igyekezett elejét venni az újabb rebelliónak. Sikerrel járt, a mindent behálózó titkosrendőrség csírájában fojtott el minden szervezkedést. A magyarokat az apátia és a passzív ellenállás jellemezte, ami persze nem jelentette azt, hogy ne találták volna meg a tiltakozás eszközeit. Eredményre ezek nem vezethettek, de csak azért is…

Verjen meg az Isten!

Új divat söpört végig Magyarországon: honvédegyenruha, magyaros viselet, nemzeti színek és a Kossuth apánk mintájára nyírt szakáll. A szegedi városi tanács 1849-es jegyzőkönyve:

[…] még jelenleg is tapasztalván, hogy számosabb egyének a lázadást s pártütést jellemző öltönyökben, ú. m. honvéd Atillában, dolmányban, csákóban, magukat mutogatni merészelik, […]

És terjedtek a falragaszok, röplapok. Az egyik például a vereség egyik okozójának tekintett, Windisch-Grätz hercegnek szólt, a címzett neve kiderül a szavak első betűinek összeolvasásából:

Verjen Isten Népem Dúlásáért Ínséggel, Sanyarúsággal, Cholerával Hazám Gaz Rablója, Átok Tetézzen!

De az 1850-es években többen voltak, akik fegyvert is ragadtak. A szabadságharc újbóli kirobbantására a legkomolyabb szervezkedés Székelyföldön kezdődött, az akciót a történettudomány ma “Makk-féle összeesküvésként” ismeri.

Hónapok és másodpercek – a titkos szervezkedés

Az önkényuralom berendezkedése ugyanis Erdélyre mérte a legnagyobb csapást: elmaradt az uniótól remélt gazdaságélénkítés, a kisebbségek helyzetének rendezése és a magyar nemzeti törekvések kiteljesedése. Az elkeseredettség minden szalmaszálat felnagyított, a tévhírek komoly optimizmusra adtak okot, a magyar, a román és a lengyel emigráció már 1850-ben úgy gondolta: Erdélyben hamarosan felkelés fog kitörni.

A tettek mezejére a komáromi vár utolsó védői közül kikerülő tisztek, Makk József ezredes és társai léptek. Regénybe illő módon, titokban mentek ki Törökországba 1851-ben, ahol Kossuth jóváhagyásával dolgozták ki az ország felszabadításának tervét.

Bukarestben létrehozták az emigráció egyik központját, és a román emigráció támogatását bírva útnak indították ügynökeiket, akik a Székelyföldön érték el a legnagyobb sikert. Céljuk az volt, hogy első lépésben 4-5 ezer embert kiképeznek a havasokban, akik gerilla hadviseléssel lefegyverzik a helyőrségeket, felszámolják a császárihatóságokat. Ezt követően a forradalom még élő tisztviselői átvették volna a helyi igazgatást, volt honvédtisztek pedig néphadsereget szerveztek volna.

Hogy tervük titokban is maradjon, a korban divatos “évszaki rendszert” alkalmazták. Magyarországot 12 kerületre, azaz “hónapra” osztották egy-egy vezetővel az élen. a hetek voltak a megyék és székek, a napok a községek, amelyek órákra, percekre, másodpercekre oszlottak – utóbbiak voltak a felkelés egyszerű közkatonái. Mindenki csak egyetlen embert, a közvetlenül felette állót ismerte.

Marosvásárhely, 2016. március 10.
Tõkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke beszédet mond a székely szabadság napján rendezett autonómiatüntetésen Marosvásárhelyen, a székely vértanúk postaréti emlékmûvénél 2016. március 10-én.
MTI Fotó: Baranyi Ildikó
Megemlékezés Marosvásárhelyen, a székely szabadság napján 2016-ban (MTI/Baranyi Ildikó)

Székely vértanúk

Több száz főt sikerült beszervezni, a katonai terv szerint székelyeké lett volna a kezdő szó: fegyvereseik az 1852-re várt összeurópai forradalom kitörésekor Moldván keresztül rontottak volna Erdélybe. Itt román segítséggel átvették volna a hatalmat, és gördült volna tovább a felkelés nyugat felé. Csakhogy a nyugati területeken sokkal nehézkesebben ment a szervezés, itt kezdődtek a letartóztatások is 1851 végén és 1852 elején.

Az összeesküvést ugyanis elárulták, a hatóságok több mint 60 embert – köztük nőket is – letartóztattak. Két évnyi vallatás és vizsgálat után, 1854. március 10-én Marosvásárhelyen kivégezték Gálffy Mihályt, Horváth Károlyt és Török Jánost.

A város küldöttsége kérte, a kötél általi halált változtassák golyóra, de a katonai parancsnok ezt visszautasította. Az akasztás után az osztrákok házról-házra jártak, oltatlan meszet kerestek a holttestek elemésztéséhez, de azon a napon Marosvásárhelyen senkinek nem volt oltatlan mesze… A három vértanút a bitók mellett temették el, sírjukra 1874-ben emelték a ma is álló gránit emlékművet közadakozásból.

Váradi József volt honvédfőhadnagy gerillacsapatot szervezett a fogságban lévők kiszabadítására, de akciója kudarcba fulladt, őt és 12 társát halálra ítélték. Végül “csak” négyüket végezték ki áprilisban: Bartalis Ferencet, Váradi Józsefet, Bertalan Lászlót és Benedek Dánielt.

A mozgalom résztvevői közül mintegy 60 főt ítéltek 5-18 év közti várfogságra, ami kényszermunkával járt együtt. Földy János naplójában így fogalmazott:

A gályarabságnál is szörnyűbb sorsot, amely a politikai elveiért sáncrabságra ítélt bécsi diákokból néhány hét alatt csinált hamúszínarcú, görnyedhátú, kihamvadtszemű emberi roncsokat.

Március 10. a székely vértanúk és a székely szabadság napja.

(Cikkünkhöz a Szász Zoltán szerkesztette, háromkötetes Erdély története című műből merítettünk.)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.