Belföld

Egy raklapnyi Mein Kampf hevert a pesti utcán

2017. márciusát írunk.

Fodor Tamás Jászai Mari-díjas színész-rendező, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja közösségi oldalán osztott meg egy fotót arról, hogy Hitler könyve (új nyomtatásban, a régi arculattal) rakásban áll egy pesti pince előtt.

A képen látható könyvből (Mein Kampf) százanként csúsztattak be ebbe a pincébe ma egy piros furgonból, a Hollán utcában (Újlipótváros, hol máshol?). Az emberek, döbbenten fordultak meg egy-két lépés után, és olvasták a címet. Nem akartak hinni a szemüknek. Pedig igaz volt.

A szélsőséges kiadványokkal foglalkozó Gede testvéreknek a közelben van a székhelyük, honlapjuk hirdeti is a náci vezér művét. Mint korábban megírtuk, Németországban nagy siker lett a könyv, ott azonban kritikai kiadásként jelent meg. (A szöveget gondozták, jegyzetekkel látták el, megpróbálták keretbe helyezni.)

Hitler könyvének kommentár nélküli eredeti utánnyomása Magyarországon sértheti a gyűlöletbeszédről szóló törvényt, a hatályos törvényi előírások miatt legális könyveket forgalmazó cég nem is foglalkozik kiadással. A történészek szerint a Mein Kampf történelmi forrásként betilthatatlan, iránymutatásként vállalhatatlan, a „közösség elleni uszítás” legszörnyűbb példája.

A Gede fivérek ellen közösség elleni izgatás vádja miatt már folyt eljárás, de az fölmentéssel végződött, mert a bíróság elfogadta azt az érvet, az általuk megjelentetett művek legfeljebb kordokumentumok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik