Belföld

Hiába nincs elég háziorvos, hónapokkal tovább maradhatnak betöltetlenül a körzetek

haziorvosi-rendeles(430x286)(2).jpg (háziorvos, rendelő, beteg, orvos)
haziorvosi-rendeles(430x286)(2).jpg (háziorvos, rendelő, beteg, orvos)

Az állam ösztönző támogatása a háziorvosoknak hónapokig nem elérhető, mindezt úgy, hogy a keretösszege már régóta nem fogy el elég jelentkező hiányában. Ha egy orvos meg akarná várni a pályázat kiírását, akkor még több hónapig betöltetlen marad a körzet, így később kezdődhet el a betegek ellátása – írja a Magyar Nemzet.

Az Országos Alapellátási Intézet adatai szerint tavaly óta emelkedett a tartósan vagy legalább fél éve betöltetlen praxisok száma. Tavaly januárban 238 praxis volt betöltetlen, jelenleg ez a szám 277. Ezekből 57 gyermekorvosi praxis, 163 pedig vegyes körzet (ilyenek pedig csak ott alakultak, ahol már nem volt külön házi gyermekorvosi ellátás).

A praxisok feltöltésére támogatásokat indított a kormány, aminek keretében az orvosok akár tízmillió forintos, szabad felhasználású támogatást is kaphatnak, ha évek óta betöltetlen körzetet vállalnak. Erre viszont minden évben több hónapon át nem tudnak pályázni az orvosok.

2014-ben például csak júliusban írták ki a pályázatot, október végén pedig le is zárták a jelentkezést. 2015-ben ugyanígy, tavaly pedig februártól novemberig. Amikor nem elérhető a pályázati kiírás, az orvosok nem igényelhetik a pénzt.

Egy szekszárdi háziorvos arról beszélt, hogy nem tudják, idén mikortól lehet majd pályázni, semmilyen információ nem elérhető erről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik