Belföld

Jogtalanul raktak át hallgatókat fizetős képzésre a BGE-n

A HÖOK és a BGE HÖK közös levélben hívta fel az intézményt a jogsértések orvoslására.

A Budapesti Gazdasági Egyetem a 2016. évi átsorolási döntéshozatalakor a hallgatói képviselet határozott álláspontja szerint jogsértő döntések születtek az állami ösztöndíjas hallgatók önköltséges képzésre való átsorolása során. A BGE Hallgatói Önkormányzatának (HÖK) vezetője és a HÖOK elnöke közös levélben tiltakozik a jogsérelem miatt, és a jogszabályok alapján kéri az intézményt a hallgatók helyzetének rendezésében – írta meg a két hallgatói szervezet közös pénteki közleményében.

Eszerint a HÖOK a Hallgatók Ügyvédje Program keretében ügyvéd és felsőoktatásban jártas szakértők bevonásával megvizsgálta a BGE HÖK jelzését, ennek eredményeképp ügyvéd által jegyzett állásfoglalás formájában hívta fel a BGE figyelmét a jogsértő eljárásokra.

A BGE részben elismerte a szabályok téves alkalmazását, azonban a szabályzatellenes döntések módosítására csak a jogorvoslatot benyújtó hallgatók tekintetében került sor.

Kiss Viktor – a BGE Hallgatói Önkormányzatának elnöke – szeptember óta próbálja békésen rendezni a helyzetet, azonban az intézmény csak részben, illetve látszatmegoldások szintjén kezeli a helyzetet, érdemi megoldásra nem nyitott, sőt utóbb már a belső szabályok megsértését sem ismerte el. A kialakult helyzetre tekintettel a HÖOK és a BGE HÖK közös levélben hívta fel az intézményt a jogsértések orvoslására, ezzel együtt pedig ennek elmaradása esetére kilátásba helyezték, hogy az ügyben az EMMI és az Alapvető Jogok Biztosának eljárását fogják kezdeményezni – számolt be a két szervezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik