Belföld

Megszűnnek a tartós tankönyvek

A tartós tankönyv használatát még az Orbán-kormány tette kötelezővé, azzal az indokkal, hogy enyhítsék a családok terheit. A Magyar Nemzet azonban észrevette az Emberi Erőforrások Minisztériumának oldalán, hogy végleg kivezetik a tartós tankönyveket az iskolák első és második osztályából.

Az EMMI most azzal az indokkal hátrált ki az intézkedés mögül, hogy „életkori sajátosságok, valamint az első évek tankönyveihez fűződő érzelmi kapcsolat miatt mindenképp előnyös a kisiskolások saját tankönyvekkel való ellátása”.

Az intézkedés pluszforrást csak a nem állami, tehát alapítványi és egyházi fenntartóktól igényelne. A pluszköltség összege az EMMI számításai alapján 112 millió forint lenne.

A kötelező tartós tankönyvek rendszere évek óta szakmai tiltakozást váltott ki – írja a Nagyar Nemzet. Tavaly a Meixner Pedagógiai Egyesület petíciót is indított, hogy töröljék el az intézkedést az első négy évfolyamon, szerintük ugyanis megnehezítette az alsó tagozatos gyerekek oktatását, hogy semmit sem jelölhettek meg a szövegben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik