Belföld

Rémes idő: hisztisek és betegek leszünk

Végre itt a felmelegedés, de a következő napokban az időjárás minden eszközét felvonultatja, amivel ronthatja a magyar ember közérzetét, alááshatja egészségét.

Az elmúlt hét nem a meteorológusoké volt: ahogy mi kaptuk az időjárástól a hideget meleg helyett, rájuk az internet népétől zúdult az áldás. Annyi történt, hogy az előrejelzett 10 fok körüli maximum hőmérsékletek helyett az ország nagy részén fagypont közeli értékeket mutattak a hőmérők.

A Kárpátok medencéje nehéz terep

Az elmaradt meleg legfőbb oka, hogy a várt mennyiséghez képest több alacsony szintű felhő maradt meg. E felhőtípus feloszlásának az időpontját és a feloszlás mértékét sokszor nehéz pontosan előrejelezni . Ebben a helyzetben is ez történt, így a vártnál jobban beragadt a felhőtakaró, ami nem engedte, hogy a napsütés felmelegítse a felszínt.

Kivételt jelentett a nyugati országrész, ahol a modellszámításoknak megfelelően felszakadozott a felhőzet, több órára kisütött a nap, így több helyen 10 fokig is felmelegedett a levegő – tudtuk meg Varga Sándor meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától.

A meteorológiai előrejelzés önmagában egy végtelenül bonyolult művelet, számtalan, állandóan változó tényező együttállása alakítja adott nap, adott időszak időjárását. A Kárpát-medence pedig különösen csalóka tud lenni: a domborzati viszonyok miatt a felhős párás légtömegek nem mindig tudnak kelet felé kimosódni.

Most is ez történt. Kellemetlen a meteorológusok számára, de ebben a tudományágban sajnos megtörténhet

– mondja a szakember.

Meleg, hideg, meleg, nagyon hideg – nem játék

Ami a jövőt illeti, Varga Sándor szerint egyelőre annyi látszik, hogy egyre többször enyhülhet meg az idő, de az igazi tavaszra még várni kell. Változékony, átmeneti időszak áll előttünk, amin belül néhány napos hideg periódusok is előfordulhatnak még. Egy-egy markánsabb hidegfront erősebb éjjeli fagyokat hozhat, amelyek után a nappali hőmérséklet is csak pár fokkal emelkedik nulla fok fölé, de a januári -20 fokok már nem térnek vissza.

A következő napokban viszont igazi hőmérsékleti hullámvasútra ültet természetanya, ugyanis egy hullámzó frontrendszer éri el térségünket.

Most egy melegfront okoz országszerte felhős, szürke, esős, ugyanakkor enyhe időt csütörtökön pedig egy gyenge hidegfront súrol bennünket, ez azonban várhatóan nem okoz majd visszaesést a hőmérsékletben. Előreláthatólag péntektől egy markánsabb hidegfront következményeivel szembesülhetünk, több fokkal visszaesik a hőmérséklet, csapadékosabb, szelesebb időre készülhetünk.

Fotó: MTI / Varga György

Jó hír, hogy a héten a szél végre biztosítani fog minket a reggeli pára- és ködmentességről, de sok napsütésben nem igazán reménykedhetünk. A felhőzet előrejelzése mindig kissé bizonytalan dolog, a meteorológus szerint egyelőre úgy tűnik, hogy a felhők lesznek túlsúlyban.

Padlón van a szervezetünk

Ez a változékony, szeles idő rányomja bélyegét egészségünkre is. A ritka kemény tél után mindenki várta az enyhülést, ami most úgy tűnik, meg is jött, bár a tavasz beköszöntét még korai lenne ünnepelni – fogalmaz a 24.hu-nak Pintér Ferenc meteogyógyász, az időjárás okozta egészségügyi problémákra szakosodott Meteo Klinika igazgatója.

Önmagában örömteli, hogy megszűnt a hideg, de a szürke, szeles, változékony időjárás szinte mindenkit megvisel majd. Főleg, mert erősen leamortizált immunrendszerrel vesszük fel a harcot a következő napok kihívásaival. Általános vitamin- és ásványianyag-hiányt okoz, hogy a télen kapható zöldségek és gyümölcsök beltartalmilag jóval gyengébbek nyári társaiknál, ráadásul ilyenkor az áruk is magasabb – sokan meg sem tudják vásárolni.

A napfény hiánya miatt pedig tél végére főleg D-vitaminból jelentős a deficit. Ez a kiemelten fontos vitamin sok más mellett immunrendszerünk egyik pillére, hiánya pedig ilyenkor a magyarok kétharmadát érinti.

Egy szó, mint száz, elmondható: általánosan nem vagyunk jó állapotban, és erre jön a plusz terhelés az időjárás részről.

Mindenki megszenvedi

Meteogyógyászatilag nagyon összetett a helyzet, hideg- és melegfronti, sőt kettősfronti hatás is éri szervezetünket, a következő napokban gyakorlatilag minden problémát okozó jelenség megfigyelhető lesz – jegyzi meg Pintér Ferenc. Nagyon sok embernél jelentkezhetnek kellemetlen tünetek, de hogy pontosan mi, és milyen mértékben, az erősen egyénfüggő.

A “fejfájósokat” komolyan előveszik a fejgörcsök, határozottan romolhatnak a légzőszervi, a szív- és érrendszeri panaszok, statisztikailag kimutathatóan nő a stroke-veszély, és erősödnek az ízületi, mozgásszervi fájdalmak.

Ingerlékenység, fáradékonyság, enyhe szédülés, vérnyomásingadozás pedig szinte bárkinél jelentkezhet ezekben a napokban. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen Magyarország lakosságának 78 százaléka érzékeny az időjárási jelenségekre, 30 százaléka pedig úgynevezett meteopata, akinél már komoly életminőség-, sőt egészségromlás figyelhető meg a meteorológiai folyamatok miatt.

Nyugodtan elmondhatjuk, a héten a magyarok többségének romlani fog a közérzete és az egészségi állapota, de hogy mennyire, az – mint fent említettük – egyénfüggő.

Az öltözködésben vegyük figyelembe, hogy a szél és a pára csökkenti az ember hőérzetét, így hiába várjuk a 10-13 fokokat, a levegőt jelentősen hidegebbnek fogjuk érezni, a borult napokon egyáltalán nem lesz olyan illúziónk, mintha megérkezett volna a tavasz. De hogy mégis pozitív üzenettel zárjuk, a meteogyógyász kiemeli: a feltámadó szél kisöpri a szennyeződéseket, megtisztítja a levegőt.

Ez legalább egy olyan változás, amitől szó szerint fellélegezhetünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik