Belföld
Herát, 2015. november 26. 
Fegyveres konfliktusos övezetbõl érkezett afgán gyerekek egy belföldi menekültek számára létrehozott ideiglenes táborban, az északnyugat-afganisztáni Herátban 2015. november 26-án. Az ENSZ Menekültügyi Fõbiztosságának (UNHCR) becslése szerint az otthonukat elhagyni kényszerülõ afgánok száma 2015 végére elérheti a kilencszázezret. (MTI/EPA/Dzsalil Rezaji)

Egy magyar püspök váratlanul kiállt a menekültek támogatása mellett

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 02. 17. 16:44

A magyar katolikus egyház vezetői eddig nem lázadtak az Orbán-kormány keményen menekültellenes politikája ellen, jóllehet Ferenc pápa többször is buzdította az egyház tagjait az „úton lévők” felkarolására. A hazai főpapok közül hosszú idő után elsőként Beer Miklós fogalmazott meg különvéleményt.
Korábban a témában:

A hírekben nap mint nap halljuk, hogy a kormányzat szigorítja a menekültügy kezelését. Az a kérdés merült fel bennem: mi lesz azokkal, akik megkapják a menekültstátuszt? Arra hívom az egyházközségeinket, a híveket és minden jó szándékú embert, hogy vállaljanak részt az ő megsegítésükben.

Beer Miklós váci megyéspüspök a Magyar Kurirnak adott interjújában szólított fel menekültek segítésére.

Arról beszélt, hogy különbséget kell tenni azok között, akik illegálisan próbáltak meg bejutni az országba, és azok között, akik az „ajtón” jöttek be, és megkapták a menekültstátuszt. Az ő integrálódásukat “minden jó érzésű embernek” segítenie kell.

A püspök szerint elsősorban a lakhatásban és az élelmezésben lehet segítséget nyújtani, de talán még ennél is fontosabb, hogy a menekültek munkához jussanak.

Ha személyesen megismerünk egy menekültet, egészen másként látjuk az ő helyzetüket – mondta Beer, és hozzátette azt is, hogy a váci püspökségen két fiatalembert már befogadtak, gondoskodnak róluk. Ők a püspökségről járnak egyetemre.

Beer püspök kiállása éles váltás a magyar katolikus vezetők viselkedésben. Tavaly év végén például hiába várta a püspöki kar támogatását Németh Zoltán körmendi plébános, aki nyilvánosan is vállalta, hogy a táborbezárások és a téli időjárás miatt átengedte a plébánia egy részét a fedél nélkül maradt menekült családoknak. A papot akkor saját közösségéből is támadták a kormányzati politikát támogató hívek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

NEW YORK, NY - MARCH 04:  David Cassidy performs his final touring concert at B.B. King Blues Club & Grill on March 4, 2017 in New York City.  (Photo by Bobby Bank/Getty Images)

Meghalt David Cassidy

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.