Belföld

Aggódnak a jövőjükért a magyar középiskolások

Sokan félnek a munkanélküliségtől, és minden tizedik gyermek külföldön képzeli el az életét.

A középiskolások nagy része aggódik a jövőjéért, és elégedetlen a testével – derül ki az SOS Gyermekfalvak felméréséből. A szervezet ezerfős mintán készített felméréséből kiderül: a szegényebb családok gyerekei pesszimistábbak.

40,7 százalékuk szeretne soványabb, 40,2 százalékuk sportosabb lenni, és csak 18,4 százalékuk állítja, hogy nem akar másmilyen lenni. Átlagosan a fiatalok 69,5 százaléka aggódik a jövőjéért, de a magukat gazdagnak tartó családok gyermekei között csak egyharmad ez az arány, míg a szegények közt 81 százalék.

A három legfontosabb dolognak azt tartják a jövőjük szempontjából, hogy legyen jó munkájuk (74,7%), párkapcsolatuk, illetve házasságuk (60,8%) és boldogok legyenek (40,3%). A legkevésbé azt tartják fontosnak, hogy legyen nagy házuk vagy autójuk. A középiskolások majdnem fele attól fél, hogy nem veszik fel őket továbbtanulni, és harmaduk attól is, hogy megbukik az iskolában. A munkanélküliségtől 46 százalék tart, ugyanakkor minden tizedik gyerek külföldön képzeli el az életét.

Minden tizedik gyermek életét családi konfliktusok jellemzik. A gyermekvédelmi gondoskodásba került fiatalok körében még nagyobb a létbizonytalanság, ők sokkal jobban magukra vannak utalva érzelmileg és egzisztenciálisan is – mutatott rá az SOS Gyermekfalvak gyermekvédelmi programigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik