Belföld

Elegük lett a nyugdíjasoknak Orbánból és a korrupcióból – pártot alapítottak

Van nevük, sőt már elnökük is. Nem akarnak se orbánozni, se gyurcsányozni. Csak kicsit. Villáminterjú Kabai Tibor friss pártelnökkel.

Korábban úgy jelentek meg a sajtóban, hogy Idős Demokraták Szövetsége, vagyis IDSZ, de azt mondta, mindenképpen nevet változtatnak. Kedden volt a pártalapítás. Mi lett végül a keresztségben a csapat neve?

Nyugdíjas Párt 50+.

Ez jobb?

Igen. Az előző név nem volt szerencsés, mert nagyon sok félreértésre adott okot. De nem csak ez volt az ok. Ez a név pontosabban kifejezi, hogy kikhez szeretnénk szólni.

A legnagyobb nyugdíjas szervezet taglétszáma körülbelül 120 ezer ember. Önök hányan alapították a pártot?

Húszan.

És kik ők?

Kisnyugdíjasok.

Schmuck Andor ott van már?

Nem! Nincs!

Egy celeb sincs?

Olyan emberek alapították a pártot, akikkel lehet találkozni a piacon, például az oviból a nagymama, aki megy a gyerekért. Szóval egyszerű emberek.

Ahogy olvastam a korábbi nyilatkozatait, a célok között minden a nyugdíj körül forog.

Inkább azt mondanám, hogy azokat a témákat kerestük meg, amelyek széles körű egyetértésre találhatnak, az ugyanúgy mélyen rétegzett nyugdíjas társadalomban. Ha azt akarjuk, hogy legyen összefogás és egységes politikai érdekképviselet, akkor meg kell találni azokat a témákat, amik mentén ez megteremthető. Persze, első helyen van a nyugdíj kérdése, de a szétrohadt egészségügy vagy az időskori méltóság, diszkrimináció elleni fellépés is itt van.

Akkor nem is lesz egy kis orbánozás?

Inkább korrupciózás.

Azt látni kell, hogy aki Orbánt mond, az gyakorlatilag a korrupcióról beszél, és ez mindenkit felháborít az időskorúak körében.

A fideszes barátaimnak ég az arca, ha például arról van szó, hogy mit enged meg magának Matolcsi György.

Egy kis gyurcsányozás?

Baloldalról már megkaptuk azt, hogy tulajdonképpen Fidesz-bérencek vagyunk, akiknek az a dolguk, hogy a szegény szoci szavazókat becsapják és elvegyék a baloldaltól a nyugdíjas szavazókat. Mi nem akarunk ebbe belemenni. Persze, ha valakinek elege van bármelyik oldalból, akkor szívesen látjuk, mert pontosan tudjuk, milyen sokan vannak, akik torkig vannak a jelenlegi kétpólusú pártpolitikai rendszerrel.

Olyan szavazók, akik nem akarnak úgy szavazni a választásokon, hogy közben gázálarcot kell felvenniük.

Na, de azért a Párbeszéd Magyarországért nevű párttal csak kéne beszélniük, hiszen az önök elképzelése az alapnyugdíjról eléggé egybecseng az ő alapjövedelem-követelésükkel.

Technikai ügyekben bárkivel egyeztetünk. Ami nem képzelhető el, hogy néhány hónap után beálljunk bármelyik mostani párt mögé. Mi a saját utunkat akarjuk járni.

Meskó László (Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás)
Meskó László (Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás)

Azért, ha jól szerepelnek 2018-ban, csak kell valakivel együtt kormányozni. Vagy egyből a kétharmadra mennek?

Majd meglátjuk.

Nagyon sejtelmes. Elárulja, hogy miből fognak politizálni? Azt mondja, 20 kisnyugdíjas alapította a pártot. A politika elég drága dolog.

A nyitómérlegünkben 162 ezer forint szerepel, és reméljük, hogy lesz több.

Az nagyjából két óriásplakát ára két hétre. Árulja el nekem így a végére, hogyan szólíthatom? Csak mert eddig, mint a párt egyik alapítója nyilatkozott, de mialatt beszélgettünk, volt egy szavazás.

Megválasztottak a párt ideiglenes elnökének.

Ideiglenes?

Október elsejéig kapott valamennyi tisztségviselő mandátumot, akkor tartjuk meg a párt első kongresszusát. Olyan grémiumnak kell megválasztania a végleges vezetőséget, ami mögött már erős támogatottság van.

Október elseje az idősek világnapja.

Hát, persze!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik