Belföld

Pártot alapít a volt szcientológiai vezető

Különös új párt alakult, ami csak a kényszer miatt pártosodott alapítója szerint. A Magunkért Mozgalom civil képviselőket fog állítani, és várhatóan indul a jövő évi választásokon.

Magunkért Mozgalom lesz a neve Weith Katalin, a hazai szcientológiai egyház volt vezetőjének új pártjának – írja a Heti Válasz. Weith interjút adott a lapnak, amiben elmondta, az egyházügyi törvény után döntött úgy, hogy nem akar a politikába belefolyni, felállt a szcientológiai egyház éléről.

Arra kitérő választ adott, szcientológusnak vallja-e magát, azt mondta, kialakult a saját hite és nézőpontja. Az biztos, hogy hat éve nem járt az egyházban. Az interjúban közölte, rájött arra, hogy miért támadják az egyházat: mert túl merev és zárt. A következő mondat akkora gyöngyszem, hogy idézzük:

Sokat tanultam azonban arról, hogy léteznek világuralmi csoportok, amelyeknek évszázados törekvése, hogy tudatlanságban tartsák az embereket. Ez mélységesen felháborít. Különös, ahogy Trumpot hallgatom, déjà vu érzésem van.

A Magunkért Mozgalmat egyébként kilenc barátjával alapította meg, politikai kultúraváltást akarnak. Egymást nem ismerték, Weith köti össze őket. Egyikük Duncan Shelley, azaz Végh Attila, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű szcientológus szervezet vezetőjének, Végh Péternek a testvére. Weith azt végig tagadta, hogy szcientológus fedőszervezet lenne a pártja.

Konkrét programjuk még nincs, csak a devizahitelesek mentéséről mondott Weith pár szót. Arról nem foglalt egyértelműen állást, támogatják-e például a budapesti olimpiát, de hosszan fejtegeti, mire lehetne a több ezer milliárd forintot még elkölteni – olimpia helyett.

Lesznek civil képviselőik is, bárki lehet az, aki összegyűjt 100 aláírást és megfelel a párt értékrendjének, kritériumainak. Az ő saját civil képviselőiket folyamatosan ellenőrizhetik, sőt akár vissza is hívhatják a polgárok. Féléves próbaidőt kapnak, a képviselőcsoport pedig év végére áll fel véglegesen. Március végéig az összes megyei jogú városban irodát nyitna a mozgalom. A mozgalom, ami azért lesz párt, mert csak így indulhat a választásokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik