Közélet

A szcientológusok nem tudnak arról, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke szerint azonban olyan hálózatszerű szervezetről van szó, amely igyekszik beépülni a gazdasági, politikai elitbe.

Szombaton avatta új, kelet-európai regionális központját Budapesten a Szcientológia Egyház. A rendezvényre még a szervezet első számú amerikai vezetője is eljött.

A szcientológusok állítása szerint Magyarországon eddig hetvenezren kerültek kapcsolatba eszméikkel. A vallást hatvan éve alapította L. Ron Hubbard amerikai sci-fi író, a magyarországi szervezet 1991-ben alakult meg. Két évig állami támogatást is kapott, majd a titkosszolgálat a társadalomra veszélyes szektának minősítette. Most sem számít hivatalosan egyháznak, és a nemzetbiztonsági kockázatot rejtő szervezetek közé sorolják.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke az RTL híradónak elmondta: olyan hálózatszerűen működő egyházról van szó, amely igyekszik beépülni a gazdasági, politikai elitbe, és a döntéshozatali folyamatokat befolyásolni. A szervezet magyarországi szóvivője, Miklovicz Attila erre azt mondta: ő nem tud arról, hogy veszélyes szervezetként lennének számon tartva.

A magyarországi közösség egy volt vezetője néhány éve könyvet írt tapasztalatairól. Azt mondta, a szervezet működése azért aggályos, mert bizalmas információkat gyűjtenek tagjaikról. Bonyai Péter elmondta: múltbéli bűnökről, rossz cselekedetekről faggatják az embereket, azt állítva, hogy ettől megkönnyebbülnek, de az általuk elmondottakról feljegyzéseket is készítenek.

A szombati székházavatón egyébként felszólalt Hekáné Szondi Ildikó szegedi önkormányzati képviselő, aki az MSZP-Együtt-DK-PM-Együtt Szegedért közös jelöltjeként jutott be a képviselő-testületbe, de beszédet mondott Nemere István regényíró és Komáromi István volt Pest megyei rendőrkapitány is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik