Belföld

Kiűzné a sportból Deutsch Tamást, Kocsis Mátét, Németh Szilárdot…

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 01. 09. 12:25

Szabó Tímea azt javasolja, hogy politikus ne lehessen sportvezető.

A Párbeszéd társelnöke azt szeretné, ha parlamenti képviselő, állami vezető, kormánytag, államtitkár, 1500 fősnél nagyobb település polgármestere egyáltalán nem lehetne

gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja valamint sportegyesület, sportszövetség tisztségviselője.

A független képviselő módosító javaslatát azzal indokolta, hogy a sportszövetségekben,

főként a kiemelt sportágakban, a sportirányítás félfeudális, kegyenc rendszert hozott létre, folytatva ezzel azt a kádári sportirányítási gyakorlatot, amelyben nem a teljesítmény számított, hanem a politikai hovatartozás.

A magyar sport csak akkor fejlődhet, ha a jövőben nem a politika jelöli ki a kormánynak fontos sportszövetség vezetőjét.

Szabó Tímea szerint a következő időszakban is több szövetség élén lehet változás, ezért fontos még időben felszámolni a politika és a sport évtizedek óta tartó “káros összefonódását”.

Szakembereket a politikusok helyett!

A törvényjavaslat célja, hogy összeférhetetlenné tegye a politikusok, politikai vezetők sportszövetségekben történő tisztségviselői szerepvállalását. A magyar sport érdeke, hogy a sportszövetségek élén az adott sportág által elismert szakemberek legyenek.

A Párbeszéd politikusa ezen túl azt is szeretné, ha az egyes sportágak költségvetési finanszírozása nem a mindenkori politikai kapcsolatokon múlna. Ezért azt javasolja, hogy a kormány tavaszra dolgozzon ki a szakszövetségekkel közösen egy olyan normatív, objektív feltételeken alapuló finanszírozási rendszert, amelyben a szakmai szempontok átláthatóan érvényesülnek. Ezzel – mint írta – indokolatlanná is válna aktív politikusok lobbizási, közpénzszerzési szempontú bevonásának szándéka a sportba.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.