Belföld

A Jobbik egy szkinhedet hívott meg szakértőnek a kitörés-napi megemlékezésre

A rendőrgyilkos Győrkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonal egykori szóvivőjével és második világháborús veteránokkal fog megemlékezni a józsefvárosi Jobbik a Budapestet védő német és magyar erők 72 évvel ezelőtti kitörésére, írja a HVG. 

A lap szerint második világháborús amatőr harcszíntér és hadisír kutatóként tüntetik fel Alkay Zsoltot az éppen gőzerővel szalonképesedő Jobbik józsefvárosi alapszervezetének Budapest ostromáról és a budai várból való kitörésre megemlékező rendezvényének szórólapján. Az eseménynek Dúró Dóra lesz a házigazdája.

A Hvg azt írja, Alkay-nak színes múltja van. A mozgalmi nevén Kalózként ismert férfi a 90-es évek közepén a Király B. Izabella alapította Magyar Érdek Pártjának volt az alelnöke. Ez volt az a szélsőjobboldali párt, amely a korabeli hírek szerint 4,7 milliónyi olaj eladásában segédkezett Szaddam Husszein iraki diktátornak jelentős támogatás fejében.

Alkay később a szkinhedmozgalom aktív tagjaként tűnt fel, az 1998-ban a Magyar Nemzeti Arcvonal által életre hívott Becsület napja rendezvény és a Kitörés-emléktúrák ötletgazdája volt, legalábbis szélsőjobbos híroldalak szerint, írja a Hvg. Az RTL Klub 1999 februárjában forgatott a Várban tartott rendezvényről egy hosszabb riportot. Ebben Alkay mint a Magyar Nemzeti Arcvonal szóvivője tűnik fel, ami ekkor még egységes szervezet volt Győrkös István, a későbbi bőnyi rendőrgyilkos vezetése alatt.

A megemlékezés estéje a 90-es évek legnagyobb összecsapásába a rendőrök és a szkinhedek között, mikor az esti koncertek helyszínén, a XIII. kerületi Viking Klubban megjelent a rendőrség és tömegverekedés tört ki.

2015-ben azonban feltűnik a neve a Saul fia stáblistáján is, ahol az egykori szkinhed bizarr módon egy német katona szerepét játszhatta statisztaként az auschwitzi halálkommandók történetével foglalkozó Oscar-díjas filmben, írja a Hvg. Alkay akkor azt mondta a Heti Válasznak, azért vállalta el a szerepet, mert nagyon szereti a történelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik