Belföld

Jövő márciusig árulják a letelepedési kötvényt

A paksi bővítésre felvett orosz hitellel kapcsolatban is jöhet döntés.

Jövő márciusig még piacon lehet a letelepedési kötvény, de az első negyedév után a jelenlegi formában a konstrukció kikerül a rendszerből – közölte a nemzetgazdasági miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Varga Mihály elmondta: a földárverésekből befolyó összegek felhasználásával az állam a tervezettnél kisebb államkötvény-kibocsátást hajtott végre, illetve visszavásárolt olyan magasabb hozamú papírokat, melyeket korábban bocsátott ki.

A miniszter kitért arra is, hogy a kedvező hozamkörnyezet lehetőséget ad arra, hogy a paksi bővítésre felvett orosz hitelt piaci feltételek mellett tudja az ország finanszírozni. Élhetünk azzal a lehetőséggel, hogy Magyarország, ha akar, bármikor előtörleszthet – jelentette ki. Hozzátette: ezzel kapcsolatban még nincs döntés, de jövőre lehet, hiszen eddig nem vettünk igénybe jelentős összeget a hitelkeretből.

Kérdésre azt is elmondta, hogy decemberben mintegy 600 milliárd forint költségvetési átcsoportosításáról döntött a kormány – a kórházaknak 70 milliárd forintot, a nyugdíjasok év végi juttatására 48 milliárd forintot, az Eximbank feltőkésítésére 47 milliárdot csoportosítottak át.

A költségvetéstől jövőre 80 milliárd forintot vihetnek el az áfacsökkentések, de a kormány 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol, így az áfabevételek miatt sem kell aggódni – fejtette ki Varga. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik