AppleMark
Belföld

Konyhakéssel vágják fát és wc-ben alszanak a körmendi menekülttábor lakói

24.hu
24.hu

2016. 12. 21. 09:42

Korábban a témában:

Konyhakéssel vágják fát és a fűtött budiban alszanak a körmendi menekülttábor lakói, akiket sátrakban helyezett el a bevándorlási hivatal a tél közepén. Olyan emberekről van szó, akik valószínűleg hosszú időn keresztül fognak jogi csatát vívni a magyar állammal a menedékjogukért. A helyi plébános a segítségükre sietett, és fűtött szállást kínált nekik, erre lesorosbérencezték. Az Abcúg riportja. 

“Kurva hideg van” – mondta az afgán férfi. Kubai származású társával egy sáros földút szélén állt, rajta melegítő, tréning nadrág, a lábán strandpapucs zokni nélkül. Arra a kérdésre, hogy nem fagy-e le a lába így mezítláb, azt mondta, most még el van, nem tervez sokáig az utcán állni, hamarosan visszaindul a táborba.

A beszélgetés a körmendi menekülttábor mellett zajlott le, az afgán férfi pedig egyike azoknak a menekülteknek, akiket két hete a bezárás előtt álló bicskei menekülttáborból szállítottak át Körmendre. Összesen 13-an érkeztek akkor. Amíg azonban Bicskén fűtött épületekben szállásolták el őket, Körmenden csupán néhány sátor várta őket, miközben a decemberben a hőmérséklet már napközben is tartósan nulla fok alatt maradt.

A vécére járnak aludni

A siralmas körmendi állapotokról korábban is írtunk már. Nyáron tűzforró katonai sátrakba zsúfolták a menedékkérőket, ahol hűtőszekrény sem volt, ősszel pedig a zuhogó eső idején sem változtattak a körülményeken. A tél beköszöntével azonban még rosszabb lett a körmendi menekültek helyzete.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) kibélelte ugyan a menekültek katonai sátrait, és kályhával is felszerelték őket, az Abcúgnak pénteken nyilatkozó menekültek azonban egytől egyig arról számoltak be, hogy mindezek ellenére a sátrakban hideg van, ha esik az eső, akkor az alulról befolyik a sátrakba is, mindezek miatt pedig már aludni sem tudnak.

A hivatal biztosít ugyan nekik fát ahhoz, hogy megrakják a kályhát, azt azonban sokszor fel is kell hasogatniuk, hogy gyújtósként használhassák. Ezt volt, hogy konyhakéssel kellett csinálniuk, vagy az udvarról húztak be ágakat, hogy begyújthassanak vele.

Az egyetlen fűtött, és a lakók számára is nyitott hely a táboron belül a vécé, az ugyanis egy konténerben található. Emiatt a táborban az utóbbi időben kialakult az a szokás, hogy az ottélő menekültek versenyt futnak azért, hogy a vécékben aludhassanak.

Hosszú jogi csatára számíthatnak a menekültek

Ilyen körülmények közé érkeztek két hete a bicskei menekülttáborból átköltöztetett menekültek, így a tábor létszáma december elején 22-re nőtt (a bicskei tábort december végével bezárja a kormány, ennek a hátterével ebben a cikkben részletesen foglalkoztunk). A körmendi sátortábor alapvetően háromszáz személyes, de már hónapok óta csak tucatnyian laktak benne.

Bicskéről ugyanakkor nem csak Körmendre vittek menekülteket: volt, aki Balassagyarmatra, más Kiskunhalasra került. Ezeken az állomásokon nem sátrakban, hanem átlagos épületekben, vagy fűthető konténerekben helyezik a menekülteket. Ezeken kívül az ország nyugati részén ott a Vámosszabadiban lévő menekülttábor is, ahol szintén fűtött épület és fűthető konténerek vannak. Ezekben a táborokban az ősz folyamán bőven volt szabad hely.

Megkérdeztük a BÁHot, mi alapján döntik el azt, hogy ki kerül a Körmendre, és ki a többi, fűthető táborba, tekintettel arra, hogy bőven van kapacitás arra, hogy senkit se kelljen a sátortáborba helyezni.

A BÁH tájékoztatása szerint a céljuk az, hogy ne koncentráltan helyezzék el a menedékkérőket, ezért több tábor között osztják fel őket. “A Vámosszabadiban, a Kiskunhalason és a Balassagyarmaton működő intézményekben elsősorban a kisgyermekes családokat helyeztük el. A körmendi befogadó állomáson azon egyedülálló férfiak kerültek elhelyezésre, akiknek nem az első menekültügyi eljárása van folyamatban vagy azért mert a kérelmüket korábban visszavonták és később ismételten benyújtották, vagy azért mert ügyükben korábban megszüntető döntés született, mivel ismeretlen helyre távoztak, vagy dublini eljárásuk volt folyamatban.” – írták. Azt is hangsúlyozták, hogy Körmenden nem helyeznek el olyanokat, akik már kaptak menedékjogot, vagy aki részére “a nemzetközi védelem nyújtásának esélye fennáll”.

Magyarul a hivatal azokat az egyedülálló férfiakat küldi a sátortáborba, akik szerintük nem fogják megkapni Magyarországon a menedékjogot, például azért, mert egyszer elutasították már őket. Ebben az esetben csak akkor kaphatnák meg a menedékjogot, ha olyan új körülmény merülne fel az esetükben, ami azt indokolná. A válaszuk alapján a körmendi menekültek esetében a hivatal nem számít ilyesmire.

Ez a magyarázat azonban sántít. A Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjenek tájékoztatása szerint ugyanis Bicskéről Körmendre kizárólag olyan menekültek kerültek, akiknek ugyan a BÁH egyszer már elutasította a menedékkérelmét, viszont ők fellebbeztek a magyar bíróságokhoz. Ez azt jelenti, hogy az ő ügyük egyelőre nincs eldöntve, a bíróság ugyanis megsemmisítheti a BÁH korábbi döntését a menedékkérelem elutasításáról, például arra hivatkozva, hogy a hivatal rosszul ítélte meg a kérelmező helyzetét, és ő valójában rászorul a segítségre.

Az ügyvéd tájékoztatása szerint a Körmendre vitt menekültek közül többek esetében már ki is mondta a bíróság, hogy a BÁH döntése nem volt megfelelő, ezért új eljárása kötelezték a hivatalt. Ennek a végén az illető akár menedékjogot is kaphat.

Az is lehet azonban, hogy ugyanaz az eset fog előállni, mint a Helsinki Bizottság egy korábbi ügyfelével: Ali az Iszlám Állam katonái elől menekült Magyarországra, a bíróság szerint teljesen egyértelmű, hogy menekültstátuszt kellene kapnia, a BÁH azonban másfél éve nem adja meg neki. A bíróság az utóbbi másfél évben négyszer vizsgáltatta újra a hivatallal az ügyét, de három ízben ismételten elutasították, a negyedik vizsgálat pedig jelenleg is tart. Ali viszont az Abcúgnak már a harmadik eljárás után azt mondta, nem tudja, meddig bírja ezt így, és azon gondolkodik, hogy inkább elhagyja az országot.

A Helsinki Bizottság ügyvédje szerint félő, hogy a bicskei menekültek közül többen hasonlón döntenek majd, Körmendtől ugyanis az osztrák határ csupán pár kilométerre van. Az ügyvéd tudomása szerint az utóbbi hónapokban volt, aki már a Körmendre kerülése utáni napon nekiindult Ausztriának, a legtöbben azonban annyira kimerültek, vagy pénztelenek, hogy inkább a táborban maradtak Az Abcúgnak nyilatkozó egyik menekült azt mondta, ő nem indul útnak, hiszen “úgyis csak visszaküldenék ide, ha elkapnák Ausztriában”.

Mentsetek meg, mielőtt itt meghalunk

A Körmenden élő menekültek helyzetén a helyi plébániát vezető atya, Németh Zoltán próbál segíteni. A plébános a múlt héten megnyitotta a körmendi plébánia udvarán álló közösségi szállást a számukra. Ez egy fűtött, takarított helyiség.

A plébános a múlt héten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy egy a körmendi táborban élő afrikai származású menekült kértek segítséget az egyházmegyétől.

“Migránsok vagyunk Magyarországról. Ahol eddig voltunk, a kényelmes táborból, átvittek minket egy sátorba a tél közepén. Majd meghalunk a hidegtől, mindezt úgy, hogy a mi kontinensünkön, Afrikában, tél nem is létezik… Mentsetek meg, mielőtt itt meghalunk” – idézte a plébános a menekülttől kapott levelet. Hozzátette, hogy ezután azonnal találkozott menekültek egy csoportjával a tábor melletti bevásárlóközpontban, és segítséget ajánlott nekik.

“Nem akarjuk átvenni semmilyen szervezet vagy hatóság munkáját, csak segíteni akarunk” – mondta Németh. A menekültek szabadon bejárhatnak a fűtött helyiségbe, kulcsot is kaptak. Németh szerint mindez a plébánia működését nem zavarja, és a rendőrséggel is egyeztetett róla. Az egyetlen megkötés, hogy a menekülteknek minden 24 órában be kell jelentkezniük a táborba, azt ugyanis csak egy napra hagyhatják el.

Kapott hideg-meleget

Németh Zoltán az Abcúg megkeresésére nem volt hajlandó nyilatkozni, a Szemlélek blognak viszont interjút adott. “Tőlünk nem messze, Ausztriában minden püspökség kialakított menekültszállást, ahol sokkal jobb körülmények várják az érkezőket, mint a körmendi sátortáborban. Svájcból kaptam nemrég olyan jelzést, miszerint a magyarokat ott idegengyűlölőnek tartják. Próbálnám ezt a képet kiigazítani, de nem könnyű.” – nyilatkozta a blognak.

Hozzátette, hogy szerinte az olyan félelmek, amelyek arra vonatkoznak, hogy betegek, fertőzőek lennének a külföldiek, alaptalanok. “Úgy látom, sokkal egészségesebben élnek az átlagnál, nagyon vigyáznak, nehogy elkapjanak valamit” – mondta.

Azt is megemlítette, hogy bőven kapnak kritikát, még templombajáróktól is, amiért befogadták a menekülteket, még le is sorosbérencezték őket. “Megosztottság van a témát illetően a városban, vannak, akik gyaláznak bennünket – velem együtt a fiatal káplánunkat is szidalmazzák egyesek, övön aluli ütések ezek” – mondta és hozzátette, hogy szerinte összességében nagyobb hangja van a befogadás ellenzőinek. A napokban járt nála a keresztényüldözés ellen létrehozott helyettes államtitkárság vezetője is körülnézni. “Azt éreztem, hogy félelem van ezekben a hivatali emberekben. Mintha valami kormányellenes akció zajlana itt, pedig szó sincs ilyesmiről” – mondta erről.

Az egyház szerepéről azt mondta, beszélt egy püspökkel, aki mellette áll, más közvetlen megkeresést azonban nem kapott. “Pedig örülnék, ha egyházi vezetőinktől megerősítést kapnék. Lehet, hogy rosszul végzem a dolgomat, akkor viszont el kell gondolkodnom, hogy esetleg lemondjak ennek a plébániának a vezetéséről” – mondta.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.