Belföld

Jövőre a szállodáknak többet kell majd fizetni az Artisjusnak

Az adott szállodai csillagkategória előző évi szobakihasználtsági adatait is figyelembe vevő zenei jogdíjtarifa-számítást alkalmaz majd az Artisjus 2017-ben, közölték egy közleményben. Ez azt jelenti, hogy minél jobb felszereltségű a szálloda, és minél többen mennek abba a kategóriába, annál többet kell majd fizetni a jogdíjakért. Az Artisjus ezenkívül több területen egyszerűsít, illetve csökkenti a díjtételeket: például jelentősen nő az új zenefelhasználók belépő kedvezménye.

Az Artisjus szerint vendéglátóhelyeken jogtiszta forrásból származó zeneszolgáltatás a zeneipar és a vendéglátóipar közös érdeke.

Ellentételezés

2013. január 1-jétől egy lépésben jelentős jogdíjcsökkentés történt a szálláshelyek számára. De az éves utánkövetés akkor elmaradt, az Artisjus – a Magyar Szállodaszövetség kérésére – három évig nem vette figyelembe az egyre növekvő kihasználtsági adatokat, hogy a korábbi évek magasabb tarifáit így ellentételezze. A türelmi időszakot követően a 2017-es díjak újra az előző évi szobakihasználtsági adatokat fogják figyelembe venni.

A négyéves periódus alatt jelentős mértékben nőtt a szállodai szobák kihasználtsága, ami azt jelenti, hogy a zenei jogdíjszint átmeneti befagyasztásának köszönhetően az elmúlt években jelentős összegek maradtak a szállodáknál. A KSH vonatkozó adataival számolva egy kisebb méretű (26-50 szobás) 3 vagy 4 csillagos hotel ezzel összesen 110 ezer forintot tarthatott meg. Ugyanez az összeg egy nagyobb befogadóképességű szálloda esetében (151-200 szoba) már 1 millió forint. Mind a kisebb, mind a nagyobb szálloda esetén ez a kedvezmény az egyébként fizetendő jogdíj 21 százalékát tette ki.

Belépő kedvezmény

Több iparágat is érintő, a zeneszolgáltatás elterjedését támogató fejlemény, hogy az Artisjus az ún. új belépő kedvezményt jelentősen emelte. Eddig egy új, vagy zeneszolgáltatást most megkezdő üzlet az első évben 10 százalék kedvezményt kapott, a másodikban 5 százalékot. Ez a következőképpen módosult: az első évben 30 százalék, a második évben 20 százalék, a harmadik pedig évben 15 százalék kedvezményt kapnak a vendéglátásban tevékenykedő, illetve a kereskedelmi üzletek. Utóbbiakra egy másik kedvezmény is vonatkozik: előre fizetés esetén 30 nm alatti alapterületű üzletek számára 1 évre elengedik az éves díj felét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik