Belföld

Utálják a magyarok Soros Györgyöt

A magyarok – nem csak Orbán Viktor – odavannak Donald Trumpért, derült ki a Századvég kutatásából. Mert volna más kiderülni. De kedvezőtlen a véleményük Angela Merkel német kancellárról és Jean-Claude Junckerről, az Európai Bizottság elnökéről.

Trumpról

Az elemzőintézet szerint a novemberi és a választást megelőző hónapokban rendre átlagosan minden második válaszadóból negatív reakciókat váltott ki az amerikai politikus nevének említése, decemberre a kedvezőtlen vélemények aránya 60 százalékról 37 százalékra csökkent.

A pozitív válaszok aránya közel megduplázódott (23 százalékra), a válaszadók további 37 százaléka pedig várakozó állásponton van.

Századvég
Századvég

Sorosról

A Politico által nemrég Európa 10. legfontosabb közéleti személyiségének választott Soros György abszolút népszerűtlen a magyar lakosság körében. Sorosról a megkérdezettek 61 százaléka kedvezőtlen véleménnyel van, és mindössze 14 százaléka reagált pozitívan, további 20 százaléka ismeri, de nincs kialakult véleménye róla.

Merkelről

A német kancellár megítélése kifejezetten kedvezőtlen Magyarországon a Századvég szerint. Közel kétharmad (64 százalék) azok aránya, akik negatív véleményt formáltak a német kancellárral kapcsolatban, addig a megkérdezettek 25 százaléka kedveli a politikust, 11 százalék véleménye pedig semleges.

Századvég
Századvég

Junckerről

Az Európai Bizottság elnökét tízből kilenc magyar lakos ismeri. A válaszadók közül kevesen (18 százalék) vannak jó véleménnyel a luxemburgi politikusról, 43 százalék nem kedveli, további 28 százaléknak pedig nincs véleménye Junckerről.

Putyinról

Az orosz elnök hazai megítélése is negatív. A megkérdezettek 45 százaléka kedvezőtlen véleménnyel van róla, a válaszadók egyharmada kedveli (33 százalék), azok aránya pedig, akiknek nincs egyértelmű véleménye az orosz politikusról 20 százalék.

A magyar lakosság erősen kritikus az Európai Unió vezetésével kapcsolatban, magához az unióhoz mint intézményhez a többség (51 százalék) továbbra is pozitív gondolatokat társít.

Módszertan: a Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2016. december 10–15. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik