Belföld

Hat éve életveszélyes a házuk, nem segít az állam

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 12. 12. 20:29

Hiába várják, hogy a minisztérium intézkedjen a kármentesítés ügyében.

Hat éve lakhatatlan az a soroksári társasház, amely egy vegyi üzem szennyezett területére épült. Az épület alatt berobbantak a veszélyes anyagok, amiről a lakók azt sem tudták, hogy ott vannak.

A robbanás után a lakóknak ki kellett költözniük, a környezetvédelmi felügyelőség pedig kötelezte az államot a teljes kármentesítésre. Ezt tavaly augusztus 31-ig kellett volna elvégezni. Az RTL híradójának birtokába került az a levél, amelyben a Földművelésügyi Minisztérium kármentesítésre kijelölt intézetének vezetője felhívta a problémára Fazekas Sándor miniszter figyelmét.

Az intézet kormánydöntést sürgetett, amely pénzt adna a kármentesítésre, úgy számoltak, hogy csaknem egymilliárd forintra lenne szükség. Figyelmeztettek arra is, hogy a szennyező anyagok továbbterjedése veszélyezteti az ingatlan közvetlen környezetében élőket is. Az RTL úgy tudja, hogy a levélre nem reagált a minisztérium.

A csatorna megkeresésére azt közölte a tárca, hogy a családok kártalanítása elsődlegesen nem a kormány felelőssége, a tulajdonosok jelenleg is perben állnak az építtetővel. Hozzátették, hogy a kármentesítéshez a tulajdonosok mellett a bankok beleegyezése is szükséges.

Baranyi Gabriella, az Együtt önkormányzati képviselője elfogadhatatlannak nevezte a minisztérium védekezését. Rámutatott: az államtitkárság két év alatt képtelen volt összehozni egy előterjesztést, amivel a problémát a kormány megoldhatta volna.

A családok egy része azóta albérletbe ment, de olyan is van, aki új lakást vett hitelre, miközben az életveszélyessé vált házra felvett kölcsönt is fizetniük kell.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.