Belföld

Hivatalos személyeket gyanúsítanak a metróbeszerzés kapcsán

Vesztegetés gyanúja miatt nyomoznak az Alstom-szerelvények ügyében.

Több gyanúsítottja is van annak a nyomozásnak, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség az Alstom metrószerelvények 2006-2007 között lebonyolított beszerzése ügyében folytat. Az eljárás határidejét a napokban meghosszabbította a Legfőbb Ügyészség, a jövő év áprilisáig.

A Magyar Idők úgy tudja, hogy az érintettekkel az elmúlt két hónapban közölték a gyanúsítást. Hivatalos személyek is vannak közöttük, de a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulják el, kikről van szó.

A 2001-ben vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt indult nyomozás idén szeptember 16-án került a főügyészség hatáskörébe.

A vizsgálat azután indult, hogy a Fidesz 2010-es választási győzelmét követően az Állami Számvevőszék a 4-es metró beruházását és a járműbeszerzéseket vizsgálta. A számvevőszék szerint a beruházással jelentős vagyoni hátrány érte a magyar államot és a fővárosi önkormányzatot.

A kormánypárti lap tavasszal arról írt, hogy Medgyessy Péter volt miniszterelnök családi cégéhez két részletben összesen több mint 597 ezer euró áramlott a francia Alstomtól. Medgyessy az Indexnek erről azt mondta, a díj a cég árbevétele volt, kilenc ember többéves munkájának ellenértéke. A volt szocialista miniszterelnök most azt mondta a Magyar Időknek, hogy nem hallgatták meg a hatóságok a nyomozás során, és az ügyet vizsgáló bizottság sem idézte be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik