Belföld

A külügy nem tagadja, hogy ők ajánlották Pharaont a Quaestor-vezérnek

Megírtuk, hogy a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő számában interjút közöl Tarsoly Csabával, aki elmondtahogy az Orbán Viktor által a Parlamentben megvédett szaúdi olajmilliárdos, a körözés alatt álló Ghaith Pharaon külügyminisztériumi közbenjárásával bukkant fel a Csepel-sziget északi csúcsára megálmodott új városrész, a Duna City lehetséges befektetőjeként.

A Buddha Bárban volt egy nagy ebéd, ahol bemutattak neki és a titkárának, aztán én is meghívtam őket ebédelni

– emlékszik vissza a Quaestor-vezér.

A hvg.hu megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot és megkérdezte,

  • hogyan kerültek kapcsolatba a szaúdi milliárdossal
  • valóban ajánlották-e tárgyalópartnernek Ghaith Pharaont
  • tisztában voltak-e azzal, hogy egy körözött személyről van szó
  • ha Tarsoly nem mondott igazat, akkor kértek-e helyreigazítást

A Külügyminisztérium azt írta, a Nemzeti Befektetési Ügynökség feladata, hogy magyarországi befektetési lehetőségeket ajánljon külföldi befektetőknek, és hogy nagy magyarországi projektekre keressen befektetőket.

Nem tagadták, hogy tényleg ők ajánlották Pharaont Tarsolynak,

aki szerintük szabályosan, vízummal és tartózkodási engedéllyel volt Magyarországon.

Ezt írták a HVG-nek:

A projektlistán mintegy 50 nemzetközi sztenderdek szerint minősített projekt van a gépipar, az élelmiszeripar, az ingatlanfejlesztés és az innováció területéről, ezek közül egy a Duna City projekt. A KKM és a HIPA nem csak ezt az egyet, hanem az összeset folyamatosan ajánlja külföldi befektetők figyelmébe.

Gaith Pharaon szabályos körülmények között, vízummal és tartózkodási engedéllyel volt Magyarországon, az országba történő belépése ellen egyik schengeni tagállam és az Interpol sem emelt kifogást. A  KKM-nek és a Befektetési Ügynökségnek nem volt feladata az ő további ellenőrzése, és nem volt oka arra, hogy elzárkózzon a befektetési lehetőségek kiajánlásától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik