Belföld

Gyakorlat: „Tegnap óta havazik…”  

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 11. 21. 14:48

Készül a katasztrófavédelem a téli időjárás okozta rendkívüli helyzetekre.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságán és a területi, helyi szervek törzsvezetési gyakorlatán több százan gyakorolták, mit kell tenni, ha az intenzív havazás és a viharos szél miatt megbénul az élet. A forgatókönyv szerint szinte az egész országot összefüggő hótakaró borítja. A hóréteg vastagsága már reggel 5-15 centi és a folyamatos havazás miatt a nap végére 30-50 centi lehet. A modellezett helyzet szerint a viharos északi szél több helyen komoly hóátfúvásokat okozott.

A jelentős mennyiségű hó és a viharos szél többfelé kritikus helyzetet teremtett az utakon, a vasúton és a repülőtereken, emellett az alig néhány méteres látótávolság, valamint a hóátfúvások miatt a beavatkozók nehezen tudják megközelíteni a kárhelyszíneket, és a munka is rossz körülmények között zajlik.

A forgatókönyvben szereplő helyzet gyakorlására a fővárosban és valamennyi megyében összeültek a védelmi bizottságok. Az M6-os sztráda Fejér megyei szakaszán, a keresztúri pihenőnél bemutatták járműveiket azok a szervezetek, amelyeknek extrém téli körülmények között kell feladatukat ellátniuk. Modellezték, mit ellenőriznek a forgalomból kiemelt teherautóknál és azt, hogy egy „baleset” sérültjeit és az összetört kocsikat mentik. A katasztrófavédelem a honvédség, a rendőrség, a közútkezelő, a közlekedési társaságok és a karitatív szervezetek mellett az adóhatóságot is bevonta  a közös gyakorlatba.

Három éve, a márciusi havazás idején több bírálatot is kapott a kormány és a katasztrófavédelem, de a belügyminiszter szerint sikeres volt a katasztrófahelyzet felszámolása Európa addig “ismert legnagyobb márciusi” viharában, mert minden emberi életet sikerült megmenteni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.