(GERMANY OUT) Zolt?n Kocsis (* 30. Mai 1952 in Budapest, Ungarische Dirigent) leitet die Ungarische Nationalphilharmonie in Begleitung des russischen Pianisten Nikolai Alexandrowitsch Tokarew (* 21. Mai 1983 in Moskau)Philharmonie K?ln  (Photo by Brill/ullstein bild via Getty Images)
Belföld

Ma egész nap Kocsis Zoltánra emlékezik a Bartók Rádió

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 11. 07. 09:55

A nagyszerű zongoraművész, zeneszerző és karmester hatvannégy éves volt. A Nemzeti Filharmonikusok vezetőjének a halálát vasárnap este jelentették be.

A Bartók Rádión ma egész nap rá emlékeznek egy emlékműsorral, darabjaival és műveivel, de megszólalnak pályatársai is.

Online itt lehet hallgatni.

Haláláról a külföldi lapok is megemlékezte, közte az AFP, a BBC és a Guardian is.

A legfontosabb

Kocsis számára Bartók volt a legfontosabb. fiatal korától izgatta az autentikus Bartók-játék, s szoros munkakapcsolat fűzte az MTA Zenetudományi Intézete Bartók Archívumához. Kocsis Zoltán rajongott Debussyért és Rahmanyinovért, imádta Lisztet, populáris darabjait éppúgy, mint a kései ezoterikus műveket, Haydn, Mozart, Schubert és Beethoven mindennapi kenyerének számított, Chopinben képes volt megláttatni a romantikus érzékenység mögötti klasszikus szilárdságot, az utóbbi években pedig gyakorlatilag egy személyben indította útjára a magyarországi Richard Strauss-reneszánszt, amikor számos Richard Strauss-opera magyarországi bemutatóját vezényelte a Művészetek Palotájában.

Zseni

A 20. századi modernizmus és a kortárs zene is rendkívül fontos volt számára. Aktív tagja volt zeneszerzőként és előadóként az 1970-ben alakult Új Zenei Stúdiónak, szoros kapcsolatban állt a stúdióhoz kötődő szinte valamennyi zeneszerzővel, valamint egykori kamarazene-tanárával, Kurtág Györggyel, akinek több művét is ő mutatta be, idézi fel a Zenekadémia méltatása.

Fischer Iván Kossuth-díjas karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) zeneigazgatója úgy emlékezett meg róla, hogy Kocsist zenei óriásnak, a ritka zsenik egyikének nevezte.

Hatása egész generációjára felmérhetetlen.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.