Normafa – Orbán Viktor kormányfő és felesége leadja szavazatát
Belföld

Kiderült, miért nincsenek nők a politikában

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 11. 07. 11:26

A párton belüli támogatás hiánya és a családi kötelezettségek okozta időhiány, ez a két fő oka a nők alacsony parlamenti arányának az Integrity Lab legújabb országos, reprezentatív kutatása szerint.

Integrity Lab

Mindkét választ a szavazók 36 százaléka jelölte, ezektől némiképp lemaradva, 30 százalékos aránnyal került elő az, hogy a választók jelentős része nem szavazna női jelöltekre, valamint hogy a nők felé magasabbak az elvárások. Minden ötödik válaszadó úgy vélte, hogy a lányokat gyerekkoruktól kezdve úgy nevelik, hogy ne foglalkozzanak politikával.

Az indokok

Nagyon különböző a férfiak és a nők úgynevezett indoklistája. Tízből négy nő a családi kötelezettségek miatti időhiányt említette első helyen, a férfiak ugyanilyen arányban viszont a párton belüli támogatás hiányát.

Integrity Lab

Orbán a nőkről

Egy zártkörű rendezvényen a kormányfő nemrég beszélt a Fideszen belüli nőkről. Mert emlékszik, szegény Lapmperth Mónika is mit kapott. Vagyis: őt is milyen támadások érték miniszterként, vagyis Orbán szerint a nők nem elég kemények.

A mostani kutatásból azonban az derül ki, hogy mindössze hétből egy válaszadó ért ezzel egyet.

A miniszterelnök akkor azt mondta, Európában divatos téma, hogy a nők kapjanak több lehetőséget a politikában, meg is említette, hogy az uniós biztosok kinevezésénél is az volt a cél, hogy legyen azonos a nemek aránya, az olasz kormányban is van erre törekvés.

Magyarországon nincs női miniszter, államtitkár is csak elvétve, a képviselők között sem hemzsegnek. Vannak tehetséges hölgyek, akik talán meg is tudnák oldani, de nem csodálkozom, hogy nem jelentkeznek a feladatra, mondta.

Meg is nevezett néhány tehetséges női politikust, Czunyiné Bertalan Juditot, Novák Katalint.

Kijelentette, kéne egy bátor nő.

A másik, az ellenzéki oldalon pedig egyre többször hallani, hogy Gyurcsány felesége, Dobrev Klára jönne. Vagy ha nem is jönne, várják.

Az Integrity Lab teljes elemzése itt érhető el.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.