Belföld

A Lupis-ügytől a Quaestor-botrányig

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 11. 04. 13:20

Itt a könyv a hiszékenység vámszedőiről, az elmúlt negyedszázad nagy átveréseiről.

A Libri Kiadó gondozásában jelent meg a 25 év – 25 nagy átverés című kötet. A könyv az elmúlt két és fél évtized pénzügyi botrányait veszi számba. Minden évre jutott legalább egy, és közös jellemzőjük az emberi hiszékenység, a mohóság volt. Tribuszerné és karcagi “Bróker” Marcsika üzelmeiben, a bombasztikus biogiliszta-üzletben, az aranyhamisítási skandalumban, a Quaestor-botrányban emberek ezrei vesztették el pénzüket, megtakarításaikat.

Az InfoRádióban Szakonyi Péter, a kötet szerkesztője azt mondta, az elmúlt 25 esztendő is bő termést nyújtott, akár a duplájáról is szólhatna könyv, de nagy átverésekben a 2015-ös igazi csúcsév volt: Quaestor, Buda-Cash, Karcagi Marcsika.

A tavalyi év önmagában megérdemelné, hogy könyvet írjunk arról, miként lehet átverni az embereket, súlyos pénzekkel. Nem csak egyet, százat, nem túlzás azt mondani, hogy százezreket.

A kötet összefoglalja a piramisjátékok, a pénzügyi átverések, a tőzsdei manipulációk tanulságait, a rendszerváltást követő első nagy felháborodást kiváltó Lupis-ügytől a 2015-ös év páratlan lebukássorozatáig.

A szerkesztő szerint az átverések okainak csak egy része a mohóság, a bizalom, a hiszékenység. Mindenki találkozik fantasztikus hozamot, jövedelmet ígérő lehetőségekkel, ezért fontos, hogy a felügyelő szervek mennyire figyelnek, mennyire látják meg a csíráját, ha nagy átverés készül. Ha jól végezték volna dolgukat a felügyeletek – tőzsde, bank – az elmúlt 25 évben, sokkal kisebb kár érte volna az embereket. Szakonyi Péter szerint pénzügyi szakembereknek egyértelmű, hogy ha a jegybanki alapkamat 2 százalék, akkor 25 százalékos kamatot ígérni felelőtlenség, de inkább egy visszaélés kiindulópontja.

A kapzsiságra, a tudatlanságra és a pénzügyi ellenőrzés felületességére alapuló megtévesztések több mint 500 oldalas enciklopédiáját a gazdasági újságírók krémje írta.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.