Belföld

Budapesten a Fidesz mögött második a DK

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 10. 31. 11:24

A magyarok kétharmada nem ért egyet a kifütyüléssel. Ezeket mérte a Nézőpont.

Vezet a Fidesz–KDNP a biztos szavazók körében a fővárosban. A kormánypártok 44 százaléknyi szavazatot kapnának, ha most lennének a választásokat. Őket követi a Demokratikus Koalíció 10, valamint az LMP 9 százalékkal. Ez derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából, amelyet Budapesten, 500 fő telefonos megkérdezésével készített a Magyar Időknek.  A felmérés alapján az MSZP és a Jobbik is 7, az Együtt 6, a Párbeszéd 3 százalékon áll. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) 3 százalékos népszerűségnek örvend.

Érdekesség, hogy a biztos résztvevők között 10 százalék azok aránya, akik valamilyen egyéb pártra szavaznának.

A teljes népesség körében a kormánypártok 32 százalékot kapnának. A második helyen az LMP áll 10 százalékkal. A DK 8, a Jobbik és az MSZP 5, az Együtt 4, a Párbeszéd 2 százalékon áll. Az MKKP ebben a körben is 3 százalékot kapna, és 6 százalék azok aránya, akik egyéb pártra szavaznának.

A megkérdezettek több mint ötöde rejtőzködő szavazó.

Országos viszonylatban más képet mutat az ellenzéki pártok támogatottsága. A teljes felnőtt népesség körében a Jobbik 12, az MSZP 8, a DK 5 százalékon áll. A legvalószínűbb listás eredményeket nézve a Jobbik 23, az MSZP 9, a DK 7 százalékot érne el. A kvótanépszavazás kampányhatása után a Fidesz–KDNP tábora rendkívül magas, a kormánypártokat a teljes felnőtt népesség 34 százaléka támogatja. A legvalószínűbb listás eredményeket nézve a kormánypártok 45 százalékon állnak az országos közvélemény-kutatás adatai szerint.

Nem tetszett a kifütyülés a nagy többségnek

Szintén a Nézőpont mérte, hogy a magyarok kétharmada elfogadhatatlannak tartja,  hogy október 23-án ellenzéki szimpatizánsok füttyel zavarták meg a miniszterelnök beszédét. Ezt mindössze a megkérdezettek 22 százaléka mondta elfogadhatónak. 

A megkérdezettek 11 százalék nem adott választ a kérdésre. Az intézet érdekesnek nevezte, hogy  e téren a baloldali szimpatizánsok megosztottak: míg az MSZP-támogatók közel fele (52 százalék) nem tartja elfogadhatónak a kormányfő kifütyülését, addig más baloldali pártok (DK, Együtt, Párbeszéd) szimpatizánsainak túlnyomó többsége (legalább 83 százalékuk) ezt elfogadhatónak vélte.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.