Belföld

Nincs azbesztveszély a Városligetben

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum épületének azbesztmentesítése semmiféle veszélyt nem jelent a Városliget környékén lakókra vagy a parkot látogatókra, mert a bontási munkálatok szakszerűen és a jogszabályoknak megfelelően történnek - közölte a Városliget Zrt. hétfőn az MTI-vel.

A társaság közleményében arra reagált, hogy Karácsony Gergely (Együtt-PM), a XIV. kerület polgármestere tájékoztatást kért a Liget Budapest projekthez kapcsolódó városligeti bontási munkákról, mert közlése szerint a zuglói önkormányzathoz folyamatosan érkeznek lakossági és intézményi bejelentések a por és az azbeszt miatt.

A Városliget Zrt. felhívta a figyelmet arra, hogy a múzeumban az azbesztfeltáró munka a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége elnökének közreműködésével folyik. Kiemelték, a bontásra váró épületek közül az 1980-as években épült A3 épületrészben találtak nagyobb mennyiségben kötött formában azbesztcementet, amelynek a kezelése a megfelelő előkészületek mellett gyakorlatilag kockázatmentesen megoldható, szemben a sokkal veszélyesebb szórt azbeszttel.

A további épületrészekben nem találtak veszélyes anyagokat

– tették hozzá.

Ezek alapján megkezdődött az épület szerkezetében található valamennyi, azbesztcement tartalmú elem szakszerű eltávolítása, amely feladatra a társaság megfelelő engedélyekkel és komoly tapasztalattal rendelkező, kifejezetten azbesztmentesítésre szakosodott vállalkozót vont be.

Mint írták, az azbeszt tartalmú épületrészeket korábban már elkeríttették és védőfóliával látták el. Az érintett területeken mindaddig szünetel az általános bontási munka, amíg a törvényi előírásoknak megfelelően be nem fejeződik az azbesztmentesítés.

Ez a szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően történik, sem a park használóira, sem a környéken élőkre nem jelent semmilyen egészségi kockázatot, és az elkerített területeken kívül a Városliget zavartalanul látogatható

– áll a közleményben.

Felidézték, hogy a Városliget megújítása alatt nem először találkoztak a kivitelezők a veszélyes anyaggal: a legutóbb a volt Hungexpo irodaházak bontási munkálatait kellett egy időre felfüggeszteni, hogy az eltakart, a bontás során feltárt, azbesztcementből készített építőanyagot szakszerűen lerakóhelyre szállítsák. Mivel Magyarországon az 1980-as évek végéig széles körben alkalmazták az azbesztet az építőiparban, szinte valamennyi bontási, átalakítási munkánál vizsgálni kell annak jelenlétét – jegyezték meg.

A Városliget Zrt. kiemelte: a továbbiakban is a jogszabályoknak megfelelően végzi munkáját, és elhatárolódik attól, hogy egyesek politikai céljaik elérése érdekében rémhíreket terjesztenek és riogatják a közvéleményt.

Megfogalmazásuk szerint elmúlt napokban a Városligetben több, a munkálatokról hamis információt tartalmazó tábla jelent meg, ezeket a társaság eltávolíttatta és megteszi a szükséges jogi lépéseket. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik