Élő Belföld

Lázár nem helikopterezne, odaszólt a Népszabadság kiadójának

Szuperkórház épül a kelenföldi pályaudvarnál, mondta Lázár a 65. Kormányinfón. Foglalkoznak a plakáttörvénnyel is, a TAO pénzek titkosítására is van magyarázat. A kormány azt csinálja metró ügyben, amit a főváros mond.

Folyamatban van a gránitszilárdságú alaptörvény módosítása, miközben a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel állítólag rivalizáló Rogán Antal helikoptere is felkavarta az állóvizet. 65. alkalommal magyarázzák a kormány döntéseit.

 

És végül Felcsút

Nem Mészáros Lőrinc miatt indít a Magyar Fejlesztési Bank a 44 milliárdos támogatási programot, hanem azért, mert az uniós fejlesztési programba nem kerülhetett bele a szállodafejlesztés és vendéglátás, állítja Lázár.

Gimi

Kötelező felvételi kellene, mert nem tartja jónak a miniszter, hogy valaki kettesekkel érkezik meg a gimnáziumba. Szerinte akkor tesznek jót a gyerekkel, ha időben jelzik, nem neki való a gimnázium.

Védőnői szolgálat

Az egyik legnehezebb terület ez szerinte. Nem biztos, hogy egy-két tragédia miatt be kell vezetni a kötelező védőnői szolgálatot, mondta. Lehet, nem ez a jó megoldás, mert mi van akkor, ha be se engedik a védőnőket, kérdezi.

Matolcsy

A Matolcsy-Patai ügyre azt mondta, a bankszövetségnek jobban kellene ügyelnie a látszatra is. Arról is kérdezték, mit szól ahhoz, ha valaki a feleségét, szeretőjét, rokonát alkalmazza. Azt válaszolta erre, nem szereti, ha nála ilyen történik.

3-as metró

A kormány a fővárossal egyetértve úgy gondolja, ez kiemelt feladat. Azt majd a főváros eldönti, hogyan és mi legyen felújítva. Ők mindent támogatnak.

Bármi előfordulhat

Pannon Lapok Társaság kérdez: két, uniós pénzből fizetett turisztikai fejlesztés lezárult, de a projektek nem készültek el. Bármi előfordulhat Lázár szerint, ha kap információt, mi ez a két fejlesztés, meg tudja mondani, mi a státusz.

Megint Népszabi

Nem azt mondta, hogy arányos volt az elosztás, de látott baloldali újságban is kormányhirdetést. Ügynökségeket kell erről kérdezni.

2010-ben és 2014-ben a Népszabadság áldásos tevékenysége mellett lett meg a kétharmad. Miért akartuk volna eltüntetni?

 

A Magyar Időktől

érkezett újságíró Sorosról beszélget Lázárral. SIM kártyákról is kérdez, jövő héten szerdán lesz a nemzetbiztonsági bizottsági ülése. A kormány addigra elkészíti az álláspontját.

Sorosról: felkészültem, hogy a nemzetbiztonsági bizottságban áttekintést adjak a környező országokban lévő Soros-befolyásról és Soros-módszerekről.

Ennek komoly szakirodalma van, és Magyarország most célország,

mondta.

Lázár arcjátékának

semmi köze nem volt Rogán helikopterezéséhez, mondja. Nem kételkedett abban, hogy Rogán Antal meg fogja válaszolni a neki szóló kérdést. Ő egyébként nem helikopterezne, mondjuk ha már feláll egy székre, neki már akkor is tériszonya van.

Népszabadság

Fiala János kérdez. Mi a véleménye arról, hogy bojkott szerveződött erre a Kormányinfóra, kezdi. Lázár tud róla, köszöni azoknak, akik ott vannak.

Csuha Ildikó, a Népszabadság munkatársa korábban mindig ott ült a Kormányinfón, most egy újság van a helyén.

A kormány ezzel a kérdéssel nem foglalkozik. A Népszabadság nem fordult a kormány felé, habár furcsállná, ha nekik kellene segíteni. Lázár sose tudott azonosulni a Népszabadsággal, de egy lapnak a sorsát az olvasók határozzák meg szerinte.

Azt viszont hozzá teszi, elvárható lenne, hogy méltányosan és normálisan váljanak el, ne a munkatársak becsapásával. Minden újságírónak korrekt és fair elbánás járna, mondja.

Még mindig egészségügy

A következő három év az egészségügy fejlesztéséről szól, a Semmelweis Egyetemet akarják fejleszteni. Klinikákat felújítanak, gyerekklinika jön létre, a gyógyszerészkaron és a fogklinikán lesz változás. Megvizsgálják azokat az eseteket, amikor az orvosoknak csökkent a fizetésük. Orbán utasításba adta, hogy senki nem kereshet kevesebbet a béremelés után, mint előtte. Lázár egyébként csak néhány ilyen esetről tud.

 

Szuperkórház

Több mint ezer ágyas szuperkórházat építenek a Kelenföldi pályaudvar környékére. 8-10 hektáros terület kell ehhez, és fontos, hogy az M1-M7 közelében legyen és metróval és buszokkal könnyen megközelíthessék, mondta Lázár.

Plakáttörvény

Tényleg foglalkozott a kormány ezzel, de nem született még döntés. Úgy látják egyeztetni kell az önkormányzatokkal is. “Hogy ebből lesz-e törvényjavaslat, megmondani nem tudom.”

TAO

A TAO támogatásokról Lázár elmondta, “mivel ellentmondásos megítélésük van a TAO-támogatásoknak”, ezért kellett adótitokká változtatni, hogy melyik cég melyik sportegyesületet támogatja

Gazdaságtisztítás

Lázár azt mondja, mindig számon kérik rajtuk a korrupciós helyzetet, pedig ilyen mértékű gazdaságtisztítást még senki nem hajtott végre. Az elektronikus pénztárgépekkel és az EKÁER-rendszerrel példálózik. Az európai átlagnál nagyobb gazdasági növekedésről, látványos fejlesztésből beszél, a szálláshelyek vendégforgalmának emelkedését is említi.

Kígyó, béka

Lázár politikusi nyilatkozatokat és publicisztikákat emleget, amelyek szerinte náciként bélyegzik meg Magyarországot, és az uniós kohéziós pénzek megvonásával fenyegetnek. A következő egy hétben még kígyót-békát fognak ránk kiabálni – mondja Lázár, de szerinte a V4-ek álláspontja teljesen egyértelmű a migrációval kapcsolatban, és megváltoztathatatlan. Egyébként ha a kohéziós pénzeket megvonnák tőlünk, Magyarország intézkedne saját gazdasága védelme érdekében – jelenti ki.

Megállapodások és határvédelem

Magyarország minden nap kap üzeneteket Brüsszelből és különböző országoktól a sajtón keresztül, ez a következő egy hétben még fokozódhat – véli Lázár. Az Európai Tanács ülésén támogatják azt a német törekvést, amely megállapodásokkal próbálja a bevándorlást fékezni, de ez nem jelentheti azt, hogy Európa lemond saját határainak saját maga általi megvédéséről. Nevetségesen kevésnek tartja az eddig meghozott uniós szintű lépéseket.

Európai cél

Az európai politikában a magyar kormány el akarja érni, hogy az Európai Bizottság adja fel a kvótával kapcsolatos elképzeléseit, kerüljön le a napirendről.

Ma kezdődött a küzdelem

A népszavazás két dologról szólt, az egyik a szuverenitás kérdése, a másik annak meghatározása, hogy ki éljen az országban – mondja Lázár. A miniszter kifejezetten eredményesnek tartja a népszavazást, nemcsak saját választókörzetében, hanem azért is, mert a kormány erős politikai támogatást kapott, 3,3 millió választó támogatja azt a küzdelmet és munkát, ami a mai nappal kezdődött. Összeülnek az EU belügy- és igazságügyminiszterei, hogy a bevándorlásról, menekültügyről tárgyaljanak.

Felidézi, hogy Orbán Viktor benyújtotta az alaptörvénymódosítást, november első-második hetében fogadhatják el. Az ellenzéki pártokat is meg akarják addig győzni, hogy ez elengedhetetlenül szükséges, hogy az ország határait meg tudják védeni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik