Budapest, 2016. szeptember 23.
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) az október 2-i kvótareferendumon érvénytelen szavazatra ösztönzõ plakátja Budapesten a Hungária körúton 2016. szeptember 23-án. Október 2-án lesz a nem magyar állampolgárok Magyarországra történõ kötelezõ betelepítésével kapcsolatban kiírt népszavazás (kvótareferendum).
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Belföld

A Kúria szerint nem volt súlyosan jogsértő a Kétfarkú Kutya Párt mobilalkalmazása

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 10. 10. 19:41

Pedig a Jobbik és a kormánypártok delegáltjai lelkesen szabtak ki pénzbüntetést miatta.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Választási Bizottság szerint súlyosan jogsértő volt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) mobilalkalmazása, amely egyebek mellett arra volt alkalmas, hogy az érvénytelenül szavazók lefényképezzék és megosszák a kreatívabbnál kreatívabb módon érvénytelenített szavazólapjukat. A Patyi András vezette bizottság nem értékelte a kreativitást, azzal érveltek egyebek mellett, hogy az alkalmazás sérti a szavazás titkosságát.

A Kétfarkú Kutya Párt felülvizsgálatért fordult a Kúriához, amely hétfőn határozott az ügyben. Az MKKP érvei között szerepelt, hogy a bizottság nem is vizsgálta az alkalmazást, sajtóhírek alapján hozott határozatot. Kérelmükben azt is írták, hogy a beküldött tartalmakat nem lehet konkrét felhasználóhoz kötni, így azok nem minősülnek személyes adatnak, és a választás titkosságát sem sérthetik. A választási bizottság azt sem támasztotta alá, hogy az applikáció alkalmas volna a választási szervek munkájával kapcsolatos közbizalom megingatására.

Nem befolyásolja a tisztaságot

A Kúria határozatában azt írta, nem ért egyet a Nemzeti Választási Bizottság határozatának okfejtésével, miszerint az alkalmazás és funkciói a népszavazás titkosságának megsértésére irányulnak. Megállapították, hogy az applikáció valóban nem ad lehetőséget arra, hogy hozzáférjenek a felhasználók személyes adataihoz.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet a Kúria, hogy álláspontja szerint a szavazólap arra szolgál, hogy a szavazásra feltett kérdésben a választópolgár véleményt nyilvánítson. Úgy vélik, a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik az alkalmazás, amely lehetővé teszi a szavazólap lefényképezését és közzétételét, és az is, hogy a Kétfarkú Kutya Párt erre hívta fel a választókat. Megállapították viszont azt is, hogy a jogsértés nagysága nem alkalmas arra, hogy befolyásolja a népszavazás tisztaságát.

Nem ingatja meg a közbizalmat

A Kúria arra jutott, hogy a Kétfarkú Kutya Párt rosszhiszeműsége nem bizonyított ebben az ügyben, és úgy ítélték meg, hogy nincs olyan eleme sem az alkalmazásnak, sem az MKKP által tett felhívásnak, amely alkalmas lett volna a választási szervek munkájával kapcsolatos közbizalom megingatására. A szavazólapról készített fényképfelvétel választási csalás elkövetésére nem ad lehetőséget – áll a határozatban.

A Nemzeti Választási Bizottság egyébként október 7-én 832 ezer forint pénzbüntetést is kiszabott a Kétfarkú Kutya Pártra, a jobbikos delegált javaslatára, a kormánypárti küldöttek támogatásával. A testület ezt azzal indokolta, hogy az MKKP mobilalkalmazását annak ellenére használták a népszavazás idején, hogy a bizottság korábban eltiltotta őket a „további jogsértéstől”. Ezt a határozatot is megtámadták a Kúrián, amely még nem döntött ebben az ügyben, de a mostani ítélet alapján a Kétfarkú Kutya Pártnak kedvező döntésre van kilátás.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.