Belföld

Gyurcsány: Elképzeltem Orbánt meztelenül

Gyurcsány: Elképzeltem Orbánt meztelenül

De elborzadt a látványtól a DK elnöke. Közben formálódik az Újabb Nagy Ellenzéki Összeborulás 2018-ra. Fórumot tartott a népszavazás után a volt miniszterelnök. Ráadás interjú.

A népszavazás másnapján tartott fórumot a DK elnöke a főváros XV. kerületében, amit azzal kezdett, hogy nem ünnepelni jött. Azzal együtt nem, hogy végül a referendum nem lett érvényes, pártja pedig a bojkott mellett kampányolt. Ugyanakkor azt belátta, a menekültkérdés valós probléma, mert a kontinensen van nagyjából egymillió ember, akikkel kezdeni kell valamit.

Gyurcsány szerint a népszavazási kampány hatására a nemzet bezárkózott saját félelmeibe, de “ezt a félelmet központilag gerjesztették”. Ráadásul Orbán kultúrharcot csinált a kérdésből, amiben a magyarok a jók, mindenki más, aki idejön, az terrorista.

“A népszavazásnak vége, de a félelem itt maradt.”

Kijelentette:

Ha cinikus akarok lenni, azt mondanám, megértem Orbán Viktor politikáját, a félelemben élő embereket könnyebb megvezetni. De én ezt nem tudom elfogadni.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Orbán esküszegő

A volt miniszterelnök szerint a jelenlegi kormányfő ezzel az egész népszavazással csak azt érte el, hogy az európai radikális szélsőjobb vezetője lett, miközben itthon a saját táborában sem osztja mindenki azt a feltétlen sikert, amiről beszélt.

Ha őszinte akarok lenni, azt tudom mondani nektek, hogy a király meztelen. Belegondoltam, hogy milyen lenne Orbán meztelenül, de elborzadtam.

A nagyjából háromszáz fős hallgatóságának lefordította azt is, hogy mit jelent az érvénytelen népszavazás: “legyen világos, a kormány nem kapott engedélyt arra, hogy ebben a kérdésben bármit is tegyen.” Majd ezek után rátért arra, hogy a tervezett alkotmánymódosítás politikai gazemberség Orbán részéről.

A magyar miniszterelnök hit- és esküszegővé vált.

Gyurcsány beszélt arról is, hogy a Fidesz első embere nagy bajban van, ugyanis a politikai csodafegyvernek tartott menekülttéma besült, nem fog kitartani 2018-ig, aminek természetesen ő örül. “A gyűlöletkampányt nem lehet még másfél évig fenn tartani.”

Az ellenzék ugyanakkor profitálhat ebből, mert fel lehet hozni a kormány számára fájdalmas témákat, az oktatás és az egészségügy katasztrofális helyzetét, lehet beszélni a fiatalok elvándorlásáról.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Megfullad

“Ezzel a teljesítményével a Fidesz nem fog választást nyerni”, mondta Gyurcsány, de azt nem gondolná, hogy Orbán lemondana és előrehozott választások lennének, ő 2018-ra készül.

A Jobbikról azt mondta, ma a radikális párt és a Fidesz egymással harcol a szélsőséges szavazókért:

“a Fidesz lett a Jobbik.”

Azzal szerinte nincs baj, ha van egy tizenöt százalékos támogatottsággal bíró szélsőséges párt, “ezzel együtt lehetne élni”, de mára oda jutottunk, hogy a Jobbik programpontjait valósítja meg a kormány.

A Jobbik ugyanakkor véleménye szerint útelágazódáshoz érkezett, kérdés, hogy beállnak-e a Fidesz mögé az alkotmánymódosításban. De az LMP is bajban van, mert Gyurcsány szerint a politikai középen nincsen hely.

Az egy légüres tér, aki ott akar mozogni, megfullad.

Saját pártjának teljesítményét ugyanakkor sikerként értékelte, “megállítottuk Orbán Viktort.” Számokat is mondott, szerinte szavazóik nyolcvan százalékban hallgattak a pártutasításra és otthon maradtak, miközben ez a Fidesznél hetven százalék volt, ennyien mentek el a táborból és húzták be a nemet.

Gyurcsány úgy számol, a nagyjából hatvan százaléknyi otthon maradt választópolgár közül a baloldali blokk huszonöt százaléknyit győzött meg, vagyis nagyjából kétmillió szavazójuk van.

A Fidesznek meg valamivel több mint kétmillió van, nincs ember, aki megmondaná, ki nyer 2018-ban, nagyon szoros verseny lesz, összedőlhet a Nemzeti Együttműködés Rendszere.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Nem összefogás, de az

Ehhez Gyurcsánynak már a receptje is megvan.

Jobb minőségben, több bölcsességgel, de újra fel kell építeni a demokratikus ellenzéki pártok együttműködését, szándékosan nem használom az összefogás szót.

Úgy látja, 2018-ban több esélyük van a győzelemre, tanultak a 2014-ben elkövetett hibákból. Például azt, hogy nem tölthetnek el hónapokat a nyilvánosság előtt azzal, hogy vitáznak arról, ki kivel, meg ki kivel nem. És Molnár Gyulával az MSZP eleve nyitottabb az együttműködésre.

Rendszeresen beszél az MSZP elnökével, úgy látja, az övék a vezető szerep. “Csendben, elegánsan”, adta meg a jelszót Gyurcsány, majd hozzátette:

Rendszerváltás kell.

Saját pártjára már majdnem-középpártként tekint, akik nyitottak arra is, hogy a kis pártok is részt vegyenek az együttműködésben. Most azért optimistább a sikert illetően, mert szerinte a népszavazás után az Orbán tévedhetetlenségébe vetett hit megingott, amiből erőt meríthetnek.

Ehhez igazodva azzal búcsúzott hallgatóságától, hogy:

“Történelmet írtunk vasárnap.”

“Az egyezkedés szó talán nem pontos”

A fórum után Gyurcsány Ferenc rövid interjút adott a 24.hu-nak, amiben többek között arról is beszélt, kit nem látna szívesen a baloldali pártok együttműködésében.

Mennyit költöttek el a kampányra?

Nagyjából 24-26 millió forintot.

Hitelből?

Nem, de a végén úgyis hitel lesz, mert előbb-utóbb nem fogjuk tudni kifizetni a béreket.

Megérte?

Azt hiszem, hogy igen. Pénzügyileg elmentünk a határig, ha akartunk volna, akkor sem tudtunk volna többet költeni.

Ki ért el nagyszerű eredményt? Orbán vagy a bojkott-párti ellenzék?

A miniszterelnök mindenképpen veszített. Nincsen győzelmi mámor, de a baloldal mérsékelt sikert ért el. Képtelen vagyok fogalmilag belátni, hogy mi az az értelmezés, amiben győzött Orbán. Valaki kiír egy népszavazást, ami érvénytelen lesz. Hogyan tud ez siker lenni?

Azt mondta, van 2 millió ember, akiket a baloldal győzött meg, maradjanak otthon. Hogy számol, ebből mennyi a DK-s? Vagyis: ma ki a baloldal vezető ereje?

Ma az MSZP-nek több támogatója van. Kár lenne ezt tagadni.

A biztos pártválasztók között háromszor annyi.

Ha az elmúlt két éves trendet nézzük, akkor az látszik, hogy az MSZP őrzi a szavazóbázisát, mi meg jövünk fel.

 

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A népszavazás után miért kellett rögtön bejelenteni, hogy elkezdenek a 2018-as együttműködésen dolgozni? Nem lett volna erősebb üzenet a táboruk felé, ha még néhány napig azt kommunikálják, hogy legyőzték Orbán Viktort?

Ez már a múlt története.

Tíz éve nem történt ilyen.

De akkor is. Egy politikusnak előre kell néznie és megmondja a sajátjainak, hogy mi a következő lépés.

Mióta tart egyébként az egyezkedés a DK és az MSZP között?

Az egyezkedés szó talán nem pontos.

Egyeztetés.

Van egy viszonylag normális, a korábbinál intenzívebb és jóhiszeműbb, informális beszélgetés-sorozat köztünk.Én havi rendszerességgel tudok találkozni Molnár Gyulával, az elődeivel nem találkoztam ilyen sűrűn. Úgy beszélgetek vele, mint most magával. De nem a mi kettőnk feladata tető alá hozni egy megállapodást. Molnár Csaba (a DK alelnöke – T. R.) viszont lényegében heti rendszerességgel ül le és tárgyal a partnereivel.

Mikorra lehet megállapodás?

Jövő őszre.

Kik lesznek ennek a részesei?

Remélem, minél többen.

A Fodor Gábor vezette Liberálisok?

Ha engem kérdez, ezt nem fogom támogatni.

LMP?

Az új vezető kijelentette, hogy senkivel nem kötnek választási együttműködést.

Hasonlóról az Együtt is beszélt.

A legutóbbi küldöttgyűlésükön azt fogadták el, hogy listán külön indulnak el, egyéniben egyeztetnek. Ez egy jó kiindulási alap.

 

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Ez elfogadható?

Ennek tartom a legnagyobb valószínűségét. És ahogy látom, Molnár Gyula is.

Ezt hívjuk koordinált indulásnak.

Igen.

A fórumon arról beszélt, hogy nem igazán szimpatizál az előválasztás ötletével.

Nekem mindegy.

Hogy lenne már mindegy? Érinti a szavazóit.

A technika lényegtelen. Meg lehet róla győzni, semmi jónak nem vagyok az elrontója.

Ha neveket kellene mondani, kit mondana közös miniszterelnök-jelöltnek?

Nem mondanék neveket.

És ha én mondanék neveket?

Nem fogok reagálni.

Mesterházy Attila?

Mondhat neveket, bármennyit, még a szemem se rebben.

Azt látom. Visszatérve az összefogásra, a választók nem őriznek túl jó emlékeket 2014-ről.

Ha ott nem lett volna együttműködés a pártok között, akkor egyetlen egyéni képviselőnk sem jutott volna be a parlamentbe. Ebből a szempontból helyes volt az akkori döntés. Az Együtt és a szocialisták vitája 2012. október 23-tól 2014 januárjáig nyilvánosa folyt, ami sokat ártott, alapvetően most ezt szeretném elkerülni.

A színfalak mögötti egyeztetés híve?

Ó, nem. A pártok vezetésének van egy felhatalmazása, hogy állapodjanak meg, ezt politikai célszerűség alapján érdemes vizsgálni. A választóknak is jobb, ha nem folytatunk nyilvános és végeláthatatlan, marakodásnak tűnő vitákat.

Legyőzhető Orbán Viktor?

Azt hiszem, hogy igen.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter
Olvasói sztorik