Közélet

Bukott népszavazással nyerte meg Orbán 2018-at

Egy érvénytelen népszavazással, hiába mondta, hogy erős a fegyver, nem lehet Brüsszel ellen menni. De az ellenzék miatt, az itthoni választások miatt nem kell aggódnia.

Az elbukott kvótanépszavazás után egyből alternatív valóságot kezdett építeni Orbán Viktor, nagyszerű eredményről beszélt, aminek az oka egyértelmű.

A ciklus közepére eső népszavazás egy erőpróba volt a Fidesznek, felmérték a tábor nagyságát, a mozgósítást, az ellenfeleket. A mozgósítással akadtak gondok, szóval mostantól kívülről nézve egy cél van – egyben kell tartani a centrális erőtér szavazóit.

(Belülről van még egy feladata Orbánnak, elhallgattatni azokat a hőzöngő hangokat, akik arról beszélnek, hogy elköltöttek 15 milliárd közpénzt egy sikertelen népszavazásra, de ebben mindig jó volt a kormányfő.)

Etetni kell

A Fidesz és a Jobbik direkt felhívására 3 282 724 szavazó ment el és húzta be a nemet a referendumon vasárnap.

A 2014-es országgyűlési választásokon a Fideszre 2 142 142-en, a Jobbikra 1 017 550-en szavaztak,  most nagyjából százezerrel több embert mozgatott meg a két párt.

A szavazótábort nem tudta növelni Orbán, de egy akkora tömeg van mögötte, akikkel a mostani választási törvénnyel lehet nyerni.

De a jobboldali tömeget etetni kell, szükség van a dicséretre, kell, hogy érezzék, győzelemhez segítették a miniszterelnököt, megérte elmenniük szavazni – jót és jól tettek. Nem véletlenül mondta Orbán a győzelmi beszédében, hogy az emberek számíthatnak a kormányra, a Fideszre, a KDNP-re és személyesen rá is. Hétfőn a parlamentben tovább folytatta, amikor arról beszélt, a magyarok történelmet írtak, 3,3 millió ember véleményével mehet Brüsszelbe.

Mert Orbán Viktor nem beszélhet arról, hogy valami nem siker, 10 éve minden jelentős megmérettetésen nyertek, hol nagy, hol még annál is nagyobb arányban, kétharmaddal. A kormánypártok táborát úgy lehet a legszemléletesebben bemutatni, mint az óceán mélyén meghúzódó kőzetlemezek. Masszívnak, stabilnak tűnik, de egyetlen apró repedés mentén cunami indulhat el.

Repedés lehet(ne) egy elbukott népszavazás, repedés lehet egy elégedetlen hang a pártvezetésen belül és repedés lehet(ne) egy potens ellenzék jobbról vagy balról.

A Fidesz taktikája ezért az, hogy minden siker, az érvénytelen szót elfelejtették.

Az alternatív valóságát Orbán azzal tetézte hétfőn a parlamentben, amikor kijelentette: 2010-től, amióta felelős kormányzás van, gyakorlatilag mintaállammá váltunk.

Más kottájából

A Jobbik nem kampányolt a népszavazás előtt, aminek egyrészt az volt az oka, hogy nem volt pénzük, másrészt nem tudták volna megkülönböztetni magukat a Fidesztől. Két dolgot hangsúlyoztak folyamatosan: a népszavazás felesleges, inkább legyen alkotmánymódosítás. Szerintük a hetedik módosítás csak annyiból állna, hogy:

Harmadik országbeli állampolgárok Magyarországon történő átmeneti vagy tartós jellegű letelepítéséről — függetlenül az erre irányuló jogcím megnevezésétől — kizárólag az Országgyűlés dönthet.

A parlament előtt a javaslatuk, de biztos, hogy nem ezt fogják elfogadni. A kérdés csak az, hogy a Fidesz kétharmadmentes többsége mellé odaáll-e a Jobbik. Amennyiben igen, végképp elvesztik önálló hangjukat.

De máshogy Orbán nem nyúlhat hozzá az Alaptörvényhez, holott ezt jelentette be a népszavazás után.

És ez a Jobbik nagy dilemmája. Beállnak Orbán mögé és megpróbálják eladni saját ötletként az Alaptörvény-módosítást vagy ezt is megcsinálja nélkülük a Fidesz, de akkor a Jobbik úgy engedte el az előző három-négy hónapot, mint a néppártosodással a radikális szavazókat.

Elbukta a bal

A Fidesz nagyjából 15 milliárd forintból hozott össze egy érvénytelen népszavazást, amihez a baloldali bojkottkampány is kellett. Pedig a kormánypártok mindent megtettek, teleplakátolták az országot, soha ennyit nem költöttek még kampányra a rendszerváltás óta, riogattak, mégsem ment el a szükséges négymillió ember.

Nem véletlenül mondta azt Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke vasárnap, hogy:

A demokratikus ellenzék 10 éve vár egy valódi győzelemre, ami ma megérkezett.

Mert tényleg nem nyertek semmit tíz éve. Majd ahelyett, hogy még néhány napig minden lehetséges fórumon arról beszélt volna, hogy Orbán megbukott és azonnal távoznia kell, bejelentett egy 2018-as összefogás-féleséget.

Hiba volt.

Mert Orbán nincs hozzászokva ahhoz, hogy az egyetlen helyen, a parlamentben, ahol felszólal és kérdést lehet hozzá intézni, arról faggatnák őt, mikor távozik végre. Ezt a lehetőséget elszalasztotta a baloldali ellenzék, már megint önmagukkal foglalkoznak.

Gyurcsány ugyanis egy rövidke “le kell mondania még ma este” után arról beszélt, hogy már ezen a héten elkezdené a tárgyalásokat, hogy 2018-ban eljöhessen a kormányváltás.

Valami hasonlóról beszélt Molnár Gyula MSZP-elnök is. Szerinte le lehet váltani a Fidesz-KDNP-t, úgy, ha mindenhol csak egy kihívójuk lesz, vagyis össze kell fogni.

A baloldal a kukába hajította az Orbán által elbukott népszavazás keltette hurráoptimista hangulat hullámait és elkezdett üzengetni és egyezkedni, ahogy 2014-ben is tette.

Ezzel pedig lehet, hogy Orbán elbukta a népszavazást, de tett egy jókora lépést a 2018-as győzelem felé.

Kiemelt kép: Thierry Monasse / Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik