Belföld

Kúria: a kormány jogsértést követett el a külhoni magyaroknak küldött kampánylevelekkel

nepszavazas(1)(960x640).jpg (népszavazás, )
nepszavazas(1)(960x640).jpg (népszavazás, )

A hvg.hu szúrta  aki a Kúria honlapján, hogy a testület megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság döntését és megállapította, hogy

a népszavazást szervező Kormány nevében a külhoni magyaroknak  küldött kampánylevelek sértik a választás esélyegyenlőségre, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelveit.

A kormányt eltiltották a további jogszabálysértéstől. Az indoklás többek között megemlíti, hogy a kormány kampányeszközeinek terjesztésére nem használhat olyan adatbázist, amelyhez a közhatalom gyakorlójaként jutott. Mint írják:

A politikai kampány folytatói csak az Nytv. 18.§ (3) bekezdés szerinti közvetett módon, közvetítő útján vehetnék fel a kapcsolatot az adatbázisban szereplő személyekkel. Ekkor azt igényelhetik, hogy kapcsolatfelvétel céljából a nyilvántartás illetékes szerve a megjelölt személyt, személyi kört keresse meg és a) kérje írásos hozzájárulását ahhoz, hogy név, lakcím és értesítési cím adatait a kérelmező rendelkezésére bocsáthassa, vagy b) arról értesítse, hogy a kérelmezőt közvetlenül keresse meg, ha vele a kapcsolatot fel kívánja venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik