Belföld

Közösen kértek időpontot a nagykövetek Szijjártótól a „no-go zónák” miatt

24.hu
24.hu

2016. 09. 22. 17:25

Értetlenül állnak a magyar kormány kampányvádja előtt.

Négy ország budapesti követsége is tiltakozik az ellen, hogy a magyar kormány által terjesztett szórólapon az szerepel, hogy nyugat-európai nagyvárosokban olyan, bevándorlók lakta „no-go” zónák vannak, amelyek fölött a hatóságok elvesztették az irányítást. Már márciusban szembesítették a kormányt Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Belgium külképviseletei, hogy ez nem igaz, ennek ellenére került elő a népszavazási kampányban ez az üzenet.

A 444 azt írta: több nagykövet közösen kért időpontot a külügyminisztériumtól, hogy választ kapjanak arra, miért állít ilyet a magyar kormány.

A portál megkeresésére Svédország budapesti nagykövete közölte: a svéd jogállam az ország egész területén képes szavatolni állampolgárai biztonságát. Niclas Trouvé elmondta, hogy már áprilisban kérték, hogy a magyar kormány távolítsa el honlapjairól a valótlan információkat, ez nem történt meg, most viszont azzal kellett szembesülniük, hogy ugyanezt az információt több millió példányban kinyomtatva minden magyar háztartásba eljuttatták.

A brit nagykövet annyit közölt, hogy „a tájékoztató füzetben foglaltak nyilvánvalóan nem felelnek meg a valóságnak: az Egyesült Királyságban nincsenek olyan területek, ahol a brit törvényeket ne lehetne betartatni”.

Dr. Heinz-Peter Behr német nagykövet azt mondta, továbbra sem tudják és nem értik, honnan vannak a kormány információi, az viszont biztos, hogy a német törvények a Németországi Szövetségi Köztársaság teljes területén korlátlanul érvényesek. Kitért arra is, hogy Berlin a világra nyitott városként minden évben nagyszámú turistát vonz, az ingatlanárak emelkednek, mindenki jól érzi náluk magát.

A francia nagykövet közölte: „nem tudjuk pontosan, mik is lehetnek ezek a No-Go-Zó-Ná-k; ez az igencsak egzotikus hangzású kifejezés tudomásunk szerint nem felel meg a francia nyelv egyetlen ismert fogalmának sem”. Hozzátették: ha a magyar kormány bizonyos hátrányos helyzetű negyedekre utal, emlékeztetnék arra, hogy a köztársaság törvényei „különbségtétel nélkül a francia területek egészén, illetve a Francia Köztársaság valamennyi lakójára nézve alkalmazandóak, tekintet nélkül azok lakóhelyére, származására vagy vallási hovatartozására.”

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.