Belföld

Levelet írtak a miniszternek a semmibe vett szegedi tanárok

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 09. 20. 12:41

Komoly nehézségeket okozott, hogy hónapokkal csúszott az egyik szegedi gimnázium igazgatójának kinevezése, de végül a tantestület véleményét is lesöpörték az asztalról.

Levélben fordult Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez a szegedi Deák Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsa a tantestület nevében, annak kapcsán, hogy az intézmény vezetésével azt a Faragó Klárát bízták meg, akinek pályázatát a 76 fős tantestületből mindössze hárman támogatták.

Speciális szempontok

A szegedi Deák Ferenc Gimnázium ügye a parlamentben is előkerült. Szabó Sándor szegedi szocialista képviselő kérdezte Balog Zoltánt, hogy normálisnak tartja-e, hogy valaki pályázata csupán 3 szavazatot kap a 76 fős tantestülettől, mégis ő lesz az intézmény vezetője, „csak azért, mert a Kisteleki Tankerület igazgatója volt”. A miniszter nevében Rétvári Bence válaszolt a kérdésre, melyben fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy „a véleménynyilvánításra jogosultak véleménye nem köti a döntéshozót”, és meg nem nevezett speciális szempontokra hivatkozott, amelyek alapján Faragó Klárát találták a legalkalmasabbnak. Erről a Délmagyarország számolt be.

A levélben azt írják, mélységes csalódottságuknak szeretnének hangot adni az iskola intézményvezetői posztjára kiírt pályázat körüli huzavona, a pedagógusi munkát jelentősen megnehezítő, indokolatlanul késleltetett eredményhirdetés, valamint a szakmai véleményüket teljesen figyelmen kívül hagyó végső döntés miatt.

Tájékozatlannak és felkészületlennek látták

Emlékeztetnek: a döntést a miniszternek a kiírás szerint 2016. június 17-én kellett volna meghoznia, de erre a július eleji tanévzáró értekezletig sem került sor. Így nem volt az intézménynek tantárgyfelosztása, elmaradt a következő tanév előkészítése is. Végül a fenntartó mindhárom pályázatot érvénytelennek nyilvánította, noha épp csak a végül kinevezett Faragó Klára pályázata volt formailag, és minden értékelő szerint tartalmilag is hiányos – írja a Közalkalmazotti Tanács.

Aggályosnak tartják, hogy a megbízást olyan külsős pályázó nyerte el, akinek a benyújtott pályázata, és a meghallgatása során feltett szakmai kérdésekre adott válaszai is tájékozatlanságot, felkészületlenséget tükröztek – áll a levélben.

Elvész a diákokkal szembeni bizalom

Kitértek arra is, hogy amíg nem derült ki, hogy ki vezeti az intézményt, addig a megbízási szerződések érvényessége is megkérdőjeleződött. Mivel nyáron a határozott idejű szerződéssel rendelkezők eleve nem kaptak fizetést, egyikük nem tudta tovább vállalni a bizonytalanságot, és nemcsak a pályát, de az országot is elhagyta. Egy GYES-ről visszatérő tanár pedig csak egy hónappal később tudja igénybe venni a családi adókedvezményt, mert augusztus 8-án még nem volt az iskolának felelős vezetője, aki aláírta volna az igénylőlapot.

A tanárok felteszik a kérdést, hogyan tudnának mindezek után érdemi beszélgetést, vitát folytatni a tanulókkal bármilyen, a mindennapjaikat érintő problémáról, ha azt látják, hogy a „felnőtt életben” semmibe lehet venni szavazatokat, figyelmen kívül hagyni véleményeket, és nem kell indokolni a döntéseket? Szerintük súlyos veszteség érte a hosszú évek munkájával felépített bizalmi tőkét, amely a diáksággal közös hitüket biztosította a demokratikusan meghozott döntésekben, a jogállamiság értelmében.

Megalázó és demoralizáló

A fenntartói döntést súlyosan demoralizálónak és megalázónak tartják, továbbá a mostani gyakorlat alapján áldemokratikusnak és fölöslegesnek tekintik a pályázati folyamat azon elemét, mely során a tantestület lelkiismeretesen véleményezi és szavazatával minősíti a pályázatokat, noha ennek eredménye semmilyen szempontból nem befolyásolja a döntéshozatalt.

A levélírók tisztában vannak azzal, hogy esetük nem egyedi az országban, ezért javasolják, hogy az intézményvezetői kinevezés esetén a nevelőtestületeknek legyen egyetértési joga.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.