Budapest, 2012. július 3.
Ifjabb Knézy Jenõ kommentátor, a londoni nyári olimpiai játékokra utazó magyar csapat tagja.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Belföld

Hatósági ügy lehet ifjabb Knézy közvetítése

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 08. 08. 08:27

Ha már egyszer közszolgálat. A feljelentéseiről ismert Fidesz-tag a Médiatanácshoz fordult.

 

Tényi István pontosan idézi a törvényt arról, mi is a közszolgálati médiaszolgáltatás célja, és emlékeztet arra is, hogy a Médiatanácsnak felügyeleti hatóságként miként kell ellenőriznie a hozzá beérkező panaszokat.

A bejelentő szerint a közvélemény egy részében okkal vetődhet fel a gyanú, hogy a közszolgálati média riportere nem tett eleget a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének, amikor a 100 méteres női pillangó egyik előfutamát megnyerő Yusra Mardini nevét sem az indulók felsorolásakor, sem célba éréskor nem említette meg, noha a NOB kezdeményezésére olimpián először indul menekültcsapat.

Tényi István szerint ifjabb Knézy Jenő a másik négy versenyző nevét, háromnak az országát is bemondta, ezért az ügyben a hivatkozott törvényi előírások alapján hatósági állásfoglalást, illetve – ha szükséges – hatósági vizsgálat elrendelését kérte.

Az MTVA sajtóosztálya szerint nem szándékosság ifj. Knézy kommentátori magatartásában, a közvetítést technikai gondok nehezítették.

Megint úgy törli a lábát a magyar sajtó közmédiával ellenséges része az M4 Sport olimpiai kommentátorába, hogy nincs tisztában a tényekkel, és ami nagyobb baj, rá sem kérdez azokra, hanem előítéleteitől vezérelve súlyos jelzőkkel minősíti a teljes közmédiát.

 

Ifjabb Knézy Jenő maga is tudatta, hogy nem szándékosan nem mondta ki a menekült nevét, egyszerűen nem tartotta szakmailag fontosnak ezt a futamot.

A 18 éves Yusra Mardini szakmailag nem érdekes győzelméről ugyanakkor egy másik köztévés megemlékezett és tiszta szívből gratulált neki. Al Ghaoui Hesna a Facebookon írta meg, mi mindent lehetett volna mondani a magyaroknak a fiatal menekült lányról, akinek 19 ember köszönheti az életét, mert vállalta, hogy a háborgó tengeren kiszáll a kis hajóból és inkább a vízből segít a csónakot navigálni.

Tudta, hogy meg is halhat – nyilatkozta később – mégis próbált az egész szörnyű út során mosolyogni és viccelődni, mert a csónakban ült egy hat éves gyermek is, akit így próbált meg felvidítani.

Az ilyen emberekről nem hallgatni kell, hanem kiemelni őket: bár mindenki példát venne Yusra-ról, az emberségéről és a végtelen kitartásáról!

Az ügyben Cs. Kádár Péter újságíró-hangmérnök nyílt levelet írt az MTVA műszaki vezetőinek. Mivel a közmédia korábban nehezményezte, hogy a tények ismerete nélkül támadták kommentátorát, úgy gondolta, szakemberként kérdez a részletekre, mert – szerinte – Knézy Jenő állított nagyon súlyos dolgokat. Az egykori rádiós szakember elképzelhetetlennek tartja a kommentátor által jelzett hibákat, ezért a riporter állításainak kivizsgálását kéri, nehogy egykori kollégái legyenek a bűnbakok.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.