Székesfehérvár, 2016. július 18.
A 8-as főút Székesfehérvárt elkerülő, újonnan átadott harmadik szakasza 2016. július 18-án. A tizenötmilliárd forintból épült autóút a város elkerülésével köti össze a 8-as főutat az M7-es autópályával.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Belföld

A kormány nem visszavon százmilliárdokat, csak áttekint és összehangol

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2016. 08. 03. 13:32

Korábban a témában:

Közel két hete jelentette be a kormány, hogy kiszélesíti az M1-es és M7-es autópályát, de azóta már annyi minden történt, hogy csak kapkodtuk a fejünket. A kormány először minden indoklás nélkül visszavonta ezt a tervet, aztán megírtuk, hogy kormányzati körökben azt sejtik, a visszavonás hátterében valójában két hadakozó miniszter és tárca, a Lázár János vezette Miniszterelnökség és a Seszták Miklós irányította fejlesztési tárca áll.

Később azt lehetett olvasni, hogy a visszavonás más okokra vezethető vissza. Ezek a fejlesztések ugyanis elengedhetetlenek a 2024-es budapesti olimpia megrendezéséhez, márpedig az a kormány egyik nagy álma. A HVG szerint csak túl buzgón lobbizták be a két autópályát, mert

ezeket a bővítéseket csak akkor végeznék el, ha megnyerjük az olimpia rendezési jogát. 

A közel két hete bejelentett visszavonási határozat egyébként nem csak ezeknek a projekteknek a törlésére vonatkozik. Visszavonnak olyan támogatásokat, amiket korábban biztosítottak, ezeknek a listáját ebben a cikkünkben nézheti meg.

Mogyoród, 2016. július 24.
Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnöke, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Gerstl Péter, a Hungaroring Sport Zrt. alelnöke (b-j) a Forma-1-es Magyar Nagydíj rajtja előtt a mogyoródi Hungaroringen 2016. július 24-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

MTI / Czeglédi Zsolt

Közútfejlesztési összehangolás

Kerestük a Nemzeti Fejlesztési, valamint a Nemzetgazdasági Minisztériumot, mi indokolta a visszavonást, a Miniszterelnökségtől kaptunk választ.

A levél első felében elkötelezettségükről, és arról írnak, hogy a kormány kiemelt prioritásként kezeli Magyarország közúti közlekedésének fejlesztését.

A Kormány elkötelezett abban, hogy biztosítsa valamennyi megyei jogú város gyorsforgalmi úthálózattal való elérhetőségét , valamint az autópályák országhatárig történő elvezetését és bekapcsolását a nemzetközi gyorsforgalmi úthálózatba.

Levelükben azt is írják, hogy

az idei évben a Kormány korábbi döntéseinek megfelelően előkészített közútfejlesztési projektek nagy számban megvalósítási szakaszba jutottak, illetve fognak eljutni, így a Kormány áttekintette a fenti célkitűzéseket megalapozó és kiszabó döntéseit, amelynek eredményeképpen megszületett a Magyarország rövid- és középtávú közútfejlesztéséhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások összehangolásáról és azok 2022-ig történő megvalósításáról szóló 1371/2016. ( VII.15.) számú kormányhatározat.

Értik, ugye?

Előkészítés, áttekintés, összehangolás.

MTI / Krizsán Csaba
MTI / Krizsán Csaba

Menjünk tovább. Levelükben kifejtik, hogy a kormányhatározattal a korábbi, projektszintű kormányzati szemlélet egységes, áttekinthető fejlesztési koncepcióvá alakult, amelyben mind az Európai Uniós, mind a hazai költségvetési forrásból megvalósuló projekteket nevesítették, és a kormányhatározat szerint új fejlesztésről csak a projektlistáról szóló döntéssel együttesen lehet határozni.

Egy fontos szerkezet, érdemes megjegyezni:

projektszintű kormányzati szemlélet

Így folytatják:

A Kormány fenti döntésének megfelelően csaknem 2400 Mrd Ft összegű közútfejlesztési beruházás fog megvalósulni 2022-ig Magyarországon. A fejlesztések megvalósításának koordinálása, a piaci kapacitások folyamatos rendelkezésre állása, valamint a beruházások költségvetési fedezetének biztosítása indokolta a korábbi kormányzati döntések áttekintését és egységes határozattá való alakítását.

Áttekintés és egységes határozattá való alakítás.

Levelüket ezzel fejezik be: a Kormány a kormányhatározat értelmében negyedévente áttekinti a projektek előrehaladását és a projektlistát.

Balatoni összehangolás

A kormánynak egyébként nem ez volt az egyetlen megvont támogatása az elmúlt egy hónapban. Emlékezetes lépése volt, amikor visszavonta a balatoni fejlesztésekről szóló kormányhatározatot. Ezt egyébként nem verték túl nagy dobra, a Magyar Közlöny írta meg ezt:

a kormány egyik új határozatában döntött a turizmusfejlesztési célra felhasználható európai uniós források összehangolásáról, amelynek részként visszavonta a tavalyi, 300 milliárd forintos, balatoni fejlesztésekről szóló határozatát.

A kormány részéről akkor a Magyar Turisztikai Ügynökséget kerestük, akik közleményben ezt válaszoltak:

a Kormány célja, hogy magasabb sebességbe kapcsolja a turizmust, ennek első lépéseként márciusban döntött a turizmus állami feladat- és intézményrendszerének átalakításáról, most pedig a turizmusfejlesztési célra felhasználható európai uniós források összehangolásáról is határozott. A Balaton fejlesztésére biztosított 300 milliárd forintot, koncentráltan a turizmusfejlesztésre, a turisztikai kormánybizottság koordinálása mellett kívánja elkölteni a kabinet.

A kulcsszó itt is:

összehangolás.

Vagyis elvileg ez csak a különböző részek összefésülése, azt azonban nem tudni, mit mivel hangolnak össze, és hogy ez mennyi ideig tart, mire jut pénz és mire nem. Levélben most újból megkérdeztük a Magyar Turisztikai Ügynökséget, hogy áttekintették-e már a turisztikai fejlesztéseket, pályázatokat, forrásokat. Válaszukban annyit írtak,

az érintettekkel folyamatos az egyeztetés, ahogy Vezérigazgató úr a siófoki sajtótájékoztatón bejelentette, augusztus végén szeretnék újra a Kormánynak benyújtani a terveket. További részleteket azt követően tudunk megosztani Önökkel.

Beígért milliárdok

A kormány a Modern Városok program keretében több helyszínen is súlyos milliárdokat ígért be.

A Modern Városok Program 2015. februárban indult, ennek keretében 23 vidéki városba látogat a miniszterelnök. Másfél év alatt 19 helyen járt, de az jól látszik, hogy nem minden város részesül hasonló elbírálásban. A 23 megyei jogú városból kettőt vezet ellenzéki politikus, ezek az utolsó helyszínek között szerepelnek Orbán látogatási listáján. Szeged és Salgótarján nem dúskál úgy a támogatásokban, mint például Miskolc vagy Debrecen.

Debrecen, 2016. július 4.
Elvitelre kapott ebédért állnak sorban rászorulók a debreceni Lilla Téri Általános Iskola Nagysándor József Általános Iskolai tagintézményének konyháján 2016. július 4-én. Akár 208 ezer gyerek kaphat a nyári szünet hétköznapjain ebédet, miután a kormány kötelezővé tette az önkormányzatok számára a díjmentes étkeztetés biztosítását, és az ehhez szükséges forrást is biztosítja. Ebben az évben összesen 5,3 milliárd forintot fordítanak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, hátrányos helyzetű gyermekek tavaszi, nyári, őszi és téli tanítási szünetekben - összesen 70 szünidei napon át - történő étkeztetésére.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
MTI / Czeglédi Zsolt

Utóbbinak 2015-ben innovációs fejlesztésekre 5 milliárd forintot ígértek, hogy ezzel a pénzzel mi lett, azt nehéz megmondani. A városvezetés az Indexnek azt mondta, hogy a Debreceni Innovációs Program első ütemében szeretnének egy új inkubátorházat (2,5 milliárd forintból) létrehozni, 2018-ban pedig megnyitnák a Modern városok program ötmilliárd forintos innovációs alapját. A főpályaudvar fejlesztését már elkezdték, elkészültek az engedélyes és kiviteli tervek, ezek egyelőre uniós elbírálás alatt állnak. A városvezetés abban bízik, hogy még idén kiírhatják a közbeszerzési pályázatot.

2015-ben Fehérvárnak is sok mindent ígértek, többek között: reptér-átalakítást, oktatókórház-fejlesztést, modern középiskolai központot. Egyelőre viszont még egy vasat nem kaptak, miközben az már biztosnak tűnik, hogy a beígért lakásépítési programból semmi nem lesz.

Miskolc minimum 350 darab új térfigyelő kamera beszerzésére kapott garanciát. Az, hogy a város megvásárolta-e ezeket nem tudni, mert az Index kérdésére a polgármester erre nem válaszolt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.