AppleMark
Belföld

Nem nyomoznak Rogán ügyében, hiába beszélt Portik arról, hogy pénzt adott neki

24.hu
24.hu

2016. 07. 26. 19:52

Semmilyen konkrétumot nem mondott Portik Tamás arról a tízmillió forintnak megfelelő euróról, amelyet állítása szerint Rogán Antalnak adott át 2010 körül. Az MNO szerint egyebek mellett ezért utasította el az ügyészség azt a feljelentést, amelyet a vallomás kapcsán a fideszes Tényi István tett hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt. A nyomozóhatóság szerint Portik kijelentései „életszerűtlenek”, így nem nyomoznak a miniszter után.

A Prisztás-gyilkosság felbujtójaként jogerősen elítélt Portik Tamás azt állította, hogy tízmillió forintnak megfelelő eurót adott át Pápa Marianne nevében Rogán Antalnak. Tényi István hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt tett feljelentését.

A nyomozóhatóság a lap szerint egyebek közt azért utasította el a feljelentést, mert szerinte Portik Tamás nyilatkozatának valóságtartalma „már önmagában is erősen kétséges”, de a feljelentés-kiegészítés során beszerzett adatok is erre mutatnak. A feljelentést elutasító határozat szerint például Portik a pénzátadás helyszínéül előbb a Centrál Kávéház melletti szűk utcában valamilyen pártirodát nevezett meg. Ez a KNYF következtetése alapján feltehetően a Fidesz Magyar Polgári Szövetség ötödik kerület, Cukor utca 5. szám alatti irodája lehetett. Majd röviddel később már az Aulich utcai pártirodát jelölte meg a színhelyként. De – mint írták – Portik a pártiroda felépítését sem tudta leírni.

A nyomozók szerint a „jogtalan előny” összege tekintetében is életszerűtlenek és aggályosak az elítélt állításai. Portik ugyanis a konkrét összeget úgy jelölte meg, hogy tízmillió forintnak megfelelő euró, az összeggel kapcsolatban pedig a KNYF szerint a „kételyeket ébresztő” állításon túlmenően semmilyen konkrétumot nem mondott. Vallomásában ugyanis Portik Tamás „nem tért ki a pontos euróösszegre, annak forrására, címletezésére, illetve egyéb olyan jellemzőire, ami nyilatkozatát tartalommal töltené meg és hitelt érdemlővé tenné”.

Végezetül az ügyészség megállapította, hogy a Portik Tamás által elmondottak valóságtartalmával szemben olyan ésszerű kételyek támaszthatók, ami alapján a nyomozás törvényes elrendelésére nincs törvényes alapja a nyomozóhatóságnak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.