Belföld

Budapest Pride: megtartották a felvonulást

Nem fogadják el, hogy avitt nézeteik alapján a politikusok mondják meg, ki kit szerethet.

Szombaton 16 órakor indult az idei Budapest Pride felvonulása. A menet az Andrássy út-Dózsa György út találkozásától, a Nagymező utca, Bajcsy-Zsilinszky út és Alkotmány utca érintésével a Kossuth térre vonult.

Az Andrássy utat kordonokkal kerítették le, ezt a rendőrség érezte szükségesnek az esetleges erőszakos ellentüntetők miatt. A kordonokon belülre beléptetőkapukon lehetett bejutni. A kapuknál átnézték a táskákat, biztonsági intézkedésként azt is kérték, ha valakinél folyadékot találnak, hogy kortyoljon bele.

A beszámolók rendbontás nélkül lezajlott a felvonulás.

Üzenet a politikusoknak és a társadalomnak

A menet elindulása után a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány közleményt adott ki. Ebben azt írják: a felvonuló LMBTQ közösség nem fogadja el, hogy avitt nézetek alapján néhány politikus akarja meghatározni, ki kit szerethet és kit nem. A több tízezres felszabadult, békés tömeg azt üzeni, hogy az elhallgattatással szemben az aktív kiállást választja és megvédi alapvető jogait.

Kijelentik: a büszkeség ünnepe mellett a Budapest Pride Felvonulás jelentős politikai demonstráció is, amely láthatóságot ad a magyarországi LMBTQ embereket érintő kérdéseknek és elutasítja azt a kirekesztő politikai-társadalmi közeget, amelyben nincs következménye a vezető döntéshozók nyilvános buzizásának, ahol az LMBTQ embereket nem kezelik teljes jogú állampolgárokként, ahol a kisebbségeket folyton láthatatlanságba akarják temetni.

A résztvevők elítélik a gyűlöletkeltő politikai közbeszédet és egy elfogadó, sokszínű társadalom mellett állnak ki, ahol az LMBTQ emberek és más kisebbségi csoportok elfogadása és jogegyenlősége teljes.

Ma több tízezer felvonuló kiáltja hangosan, hogy nem kér a felülről rá erőltetett, dohos normákból, mert nem a politikusok által elfogadott Alaptörvény tesz valamit családdá, hanem a kölcsönös szeretet és tisztelet

– mondta Karlik Cintia, a Budapest Pride sajtószóvivője.

A szervezők a tavalyi húszezernél is több résztvevőre számítanak. (Index, Hír TV)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik