Belföld

„Kellő figyelmet fordít-e az ügyészség arra, hogy a nagyobb halak se tudjanak kibújni a büntetőeljárás alól?”

Szél Bernadett (Array)
Szél Bernadett (Array)
Polt Péter szerint nem számít a „halak” nagysága.

Szél Bernadett azért fordult a Legfőbb Ügyészhez, mert sajtóhírek szerint a pénzügyi bűncselekmények miatt büntetőeljárás alatt álló, szabadlábon védekező volt szakdiplomata, Kiss Szilárd jogosulatlanul használ orosz diplomatarendszámot terepjáróján.

Az LMP társelnöke a konkrét ügy által felvetett, de ettől független kérdésnek tartja,

hogy a kisebb súlyú bűncselekményeknél vasszigorral szabadságkorlátozó kényszerintézkedéseket alkalmazó ügyészség mennyire kész és képes a súlyosabb ügyek jelentős pénzügyi erőforrással rendelkező terheltjeinél a hasonló, egy esetleges szökést nagyban megkönnyítő körülményeket feltárni.

Arra is választ várt, az ügyészség vizsgálja-e, hogy a gyanúsítottak, vádlottak rendelkeznek-e (jogszerűen vagy jogellenesen) diplomata-rendszámos járművekkel,

ha igen, akkor mi az ügyészségi szervezet gyakorlata ilyen esetben, az előzetes letartóztatás vagy az egyéb kényszerintézkedésekhez kapcsolódó magatartási szabályok elrendelésének kezdeményezése?

Polt Péter válaszában jelezte, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium a nyomozó hatóságnál, egy magánember pedig a Fővárosi Főügyészségen kezdeményezett büntetőeljárást „a kérdésében említett személy kifogásolt cselekménye miatt”.

A XIII. Kerületi Rendőrkapitányság a feljelentések alapján két hete feljelentéskiegészítést rendelt el, egyébiránt pedig – a legfőbb ügyész szerint – az ügyészség minden esetben a törvények alapján jár el, de a törvény nem ír elő olyan, általános bizonyítási kötelezettséget, amely szerint valamennyi büntetőügyben tisztázni kellene, hogy a terheltnek van-e autója, és ha igen, mi a rendszáma.

A személyi szabadság elvonásáról, korlátozásáról a bíróság dönthet, az ügyész szintén a törvények alapján kezdeményez kényszerintézkedést. Egy nyomozás felügyeleténél és a vád előkészítésekor is a törvényesség szempontját érvényre juttatva és az emberi jogokat tiszteletben tartva jár el. Ennek megfelelően

az eljárásban részt vevő személyek közt – a törvény előtti egyenlőség alaptörvényi követelményét is szem előtt tartva – a vagyoni-jövedelmi viszonyaik alapján nem tehet, és nem is tesz különbséget.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik