Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Belföld

Orbán szelleme kísért a munkahelyeken   

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 06. 17. 11:01

Herczog László a rendszerváltás után valamennyi kabinetben (az első Orbán-kormányban is) dolgozott helyettes, illetve szakállamtitkárként. A Bajnai-kormány szociális és munkaügyi minisztere most az Élet és Irodalomban Kardos Ernőnek magyarázza el, miként lehetséges, hogy például a franciákkal ellentétben a magyarok szó nélkül tűrik, ha a kormány szinte titokban átírja a munka világának szabályait.

A közgazdász szerint ennek nem az érdektelenség az oka, inkább az, hogy a nyilvánosság hiányos működése miatt

az emberek időnként nem is sejtik, ha a képviselők megkurtítják a jogaikat. A közelmúltban is éjszakai ülésen, a jövő évi költségvetést megalapozó törvény „salátájába” rejtve – amit a legtájékozottabbak sem mindig vesznek észre – tárgyaltak a munka törvénykönyvének módosításáról. (…) A jogszabály módosítása egyébként azt a célt szolgálta, hogy a jövőben a költségvetésnek ne kelljen milliárdokat fizetnie a készenléti munkakört betöltőknek.

Herczog László szerint nem lehet törvényességről beszélni, ha a kormány napi aktuális érdekei alapján változtatgat törvényeken, amiket be is kellene tartatnia, ezért elemi érdeke lenne, hogy azokat a társadalom megismerje, elfogadja. A Fidesz mára a társadalom hatalmas többségét szinte teljesen kiszorította a közügyek intézéséből. Ez a jogalkotás kudarcra van ítélve, és komoly feszültséget generál a társadalomban.

Orbán nem alkuszik

A miniszterelnök alkatától idegen a kompromisszum keresése, vélhetően gyengeségnek éli meg, ha az érdekképviseletekkel egyezkedni kényszerül. Feltehetően ezért is szüntette meg Orbán Viktor és csapata a legtöbb olyan intézményt az országban, amely az alku folyamatára építve a társadalmi konszenzust kutatja.

A közgazdász szegényesnek tartja a definíciót, hogy addig van demokrácia, amíg választásokon a hatalom leváltható, szerinte döntő az is, hogy a hatalom milyen feltételek között alkotja meg a társadalom új szabályrendszerét.

Korábban ezt a folyamatot számos konzultáció, vita, egyeztetés, alku jellemezte. Ezzel a társadalom tükröt tartott a kormány elé, amelyben jól láthatta a hatalom, hogy várható intézkedésének milyen hatása, következménye lehet.

Orbán szelleme a munkahelyeken

A közgazdász szerint a kooperáció hiánya a gazdaság teljesítményét is rontja. Ugyanaz a technológia nálunk kevésbé gazdaságosan működik, mint Nyugaton. Együttműködés helyett az egyoldalú döntések, utasítások jellemzik az országot, nemcsak a politika és az államigazgatás legfelsőbb szintjein, hanem a munkahelyek többségében is.

Ebben a légkörben szinte természetes, hogy az állam akkor sem feltétlen fizeti ki az emberek járandóságát, ha azt törvény előírja. Ha tehát mégis erre kényszerül – ahogy a vasutasok esetében –, akkor egyszerűen megváltoztatja a törvényt. Ugyanis ez a reakció tűnik a hatalom számára egyedül elfogadhatónak, ezért érezzük az élet minden területén a parancsuralmi rendszer szellemét.

Herczog László az interjúban beszél még a vasárnapi zárvatartásról, a pedagógussztrájkról, az autoriter kormányzati magatartás leszivárgásáról, míg eljut oda, hogy ez a rendszer tarthatatlan, és nem a politika miatt, hanem azért, mert nem hatékony. A teljes interjú a pénteki Élet és Irodalomban.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.