véda (véda, új traffipax, sebességmérés, )
Belföld

Kevesebb a halálos baleset, a rendőrség szerint a szupertraffipax miatt

24.hu
24.hu

2016. 06. 15. 12:51

Májusban is kevesebben haltak meg közúti balesetben. A két hónapja tartó jelentős csökkenés hátterében a Véda Közúti Intelligens Kamerahálózat fix ellenőrző pontjainak átadása állhat a rendőrség szerint.

“Az első öt hónapban a személyi sérüléses közúti balesetek számának csekély mértékű növekedése ellenére 36-tal kevesebb ember vesztette életét az utakon, mint tavaly ebben az időszakban. Ezt a két periódust tekintve 2016-ban a halálos kimenetelű és a súlyos sérüléses balesetek száma is redukálódott, mindössze a könnyű sérüléses balesetek száma nőtt. Májusban kevesebben vesztették életüket közútjainkon, mint az előző évek ötödik hónapjaiban, ide értve a magyar közúti közlekedésbiztonság eddigi legsikeresebb évének tartott 2013-at is: a múlt hónapban 41, 2013 májusában 54 fő halt meg közlekedési balesetben” – mondta Óberling József ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője a Zsaru magazinnak.

Úgy véli, az utóbbi két hónap kedvező változásaira kiemelt hatást gyakorolt a Véda Közúti Intelligens Kamerahálózat fix ellenőrző pontjainak az átadása. Az új eszközöket április 5-én állították üzembe. “Az új traffipaxok preventív hatását jól szemlélteti, hogy a halálos áldozatok száma már március közepétől látványosan csökkent. Az áprilisi átadás óta a gyorshajtások aránya is mérséklődött. Amíg február végén a személyi sérüléses balesetek okai között a gyorshajtás aránya 36, addig május végére 31 százalék volt. Az elmúlt időszakban a Véda rendszer kibővítésén túl nem történt jelentős intézkedés vagy beavatkozás, ami ilyen rövid idő alatt ekkora hatást fejtett volna ki. Az eddigi adatok alapján még korai lenne nyilatkozni arról, miként alakul idén a közúti közlekedés biztonsága, de tény, az eltelt két hónapban a halálos közúti balesetek száma jelentősen csökkent, a közlekedésbiztonsági, -rendészeti munkában pedig az emberi életek megmentése a legfontosabb” – fűzte hozzá.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.