Belföld

Két nagyon fontos közleménnyel zárul a délelőttös hírügyelet

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 06. 13. 13:57

Jön a délutános, nem zárunk semmit a hírcsapon, csak más folyatja majd.

Az első a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesülete közleménye.

1 millió forint támogatás igényelhető hektáronként a  szarvasgomba termesztésére a Vidékfejlesztési Programban

A 2016. május 20-án megjelent VP5-8.1.1-16 Erdősítés támogatása című pályázati kiírás alaptámogatása mellé 2016-tól 3225 EUR/ha kiegészítő támogatás igényelhető akkor, ha a leendő erdő tulajdonosa szarvasgombával mikorrhizált csemetéket is ültet a területre.

Ezzel elérhető, hogy az erdő tulajdonosa jóval a fák vágásérettsége előtt jövedelemhez jusson, hiszen 8-10 év elteltével 50-100 kg/ha szarvasgombatermés várható, ez évi 0,5-1,5 millió Ft bevételt jelent.

Mivel a téma meglehetősen új, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesülete készséggel tájékoztatja az érdeklődőket akár e-mailen, akár telefonon, vagy az általa szervezett szakmai napon az erdészeti szarvasgomba-termesztés lehetőségeiről.

A másik a Magyar Versmondók Egyesülete közleménye

Megszületett a Nemzeti VERSeny elődöntőjének eredménye. A Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház szakemberei az első fordulón 92 előadót juttattak tovább a több mint 200 versenyzőből, vigaszágon a közönség újabb 10 versenyzőt küldhet a középdöntőbe. A közönségszavazás határideje: 2016. július 1. éjfél.

A továbbjutott előadók az általuk választott újabb versből videoklipet készítenek. Itt is a szakmai zsűri juttatja tovább a legjobbnak vélt versenyzők alkotásait a következő fordulóra, míg a közönség is beszavazhat vigaszágon három versenyzőt. A továbbjutott versenyzők versklipjeinek beküldési határideje: 2016. augusztus 10., eredményhirdetés augusztus 20-án várható.

A “Nemzeti VERSeny” célja a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése. A verseny egyik védnöke a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila, a zsűri tagjai a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesületének művészei: Bakos-Kiss Gábor színművész; Kiss László rendező; Lutter Imre előadóművész, producer; Nagy-Kálózy Eszter színművész; és Szabó László kommunikációs szakértő.

A versenyt három fordulóban rendezik meg. Az élő döntőbe bejutó versenyzők a Nemzeti Színházban lépnek fel 2016. november 13-án, a magyar nyelv napján. A versenyt a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.